Ny

Vad ar skillnad mellan mottagning och avdelning?

Vad är skillnad mellan mottagning och avdelning?

På mottagningarna sker så kallad öppenvård, det vill säga vård där du inte blir inlagd. Mottagningarna har vanligtvis öppet på dagtid, till skillnad från vårdavdelningar som är bemannade dygnet runt.

Vilka vårdas på MAVA?

På MAVA vårdas patienter med cirkulation- och respirationsproblem som exempelvis hjärtinfarkt, arytmi, hjärtsvikt, KOL, astma, pneumoni, lungemboli, ventrombos och patienter med förgiftningar (intoxikation). Patienter med hjärtbesvär övervakas oftast med telemetri.

Vad är A tur och c tur?

I föreliggande studie används begreppen A-och C-tur. A-tur är en förmiddagstur förlagd mellan klockan 6.45 och 15.30. C-tur är en eftermiddagstur förlagd mellan klockan 13.30 och 21.30.

Vad är Akutvårdsavdelning?

Akutvårdsavdelningen behandlar patienter som kräver akut behandling ett par dygn med övervakning extra kontroller och omvårdnad för att sedan skrivas ut eller flyttas till annan avdelning när behovet förändras. Avdelningen tar emot patienter från akutmottagningen. I ett första skede vårdas patienter med akut sjukdom.

Vilka kliniker finns?

Akutsjukvård.

  • Anestesi- och intensivvård.
  • Geriatrik.
  • Hjärt och fysiologi.
  • Internmedicin och infektion.
  • Kirurgi och urologi.
  • Kvinnosjukvård och förlossning.
  • Logopedi.
  • Vad betyder mava inom sjukvården?

    Medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA – Södra Älvsborgs Sjukhus.

    Vilken avdelning är mava?

    Den medicinska akutvårdavdelningen (MAVA) på Norrlands universitetssjukhus i Umeå har 24 vårdplatser, varav några med hjärtövervakning. Vi tar emot akut internmedicinskt sjuka patienter dygnet runt, året runt. Avdelningen har ett nära samarbete med Hjärtcentrum och geriatriken.

    Varför hamnar man på Ava?

    AVA är en akutvårdsavdelning som tar emot icke intensivvårdskrävande akut kirurgiska och medicinska sjukdomsfall. Här behandlas även patienter inom specialiteterna urologi, ortopedi, öron-näsa-hals, infektion, lung samt barn. AVA har totalt 35 vårdplatser.

    Hur fungerar vårdcentraler?

    Vårdcentralen, som ibland kallas husläkarmottagningen, tar emot både vuxna och barn. Om du snabbt behöver få vård brukar det gå att ordna så att du får träffa en läkare eller sjuksköterska samma dag. Du väljer själv vilken vårdcentral du ska gå till, det behöver inte vara den mottagning som ligger närmast ditt hem.

    Vilket akutsjukhus tillhör jag?

    Du kan ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning, om du är osäker på när du ska söka vård. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär.

    Vilket år byggdes NÄL?

    20 januari 1988 flyttade de sista patienterna från lasaretten i Vänersborg och Trollhättan till det nybyggda Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, som ligger vid kommungränsen mellan de två kommunerna.

    Kan man vara skriven på två vårdcentraler?

    Kan jag vara listad på flera vårdcentraler samtidigt? Nej, du kan bara vara listad på en vårdcentral i taget. Det betyder att om du listar dig på en ny vårdcentral så kommer du inte längre vara listad på din gamla vårdcentral.

    Är alla vårdcentraler gratis?

    Patientavgiften kan skilja mellan olika regioner och mellan olika typer av vård. Om du söker vård i någon annan region måste du betala den patientavgift som gäller där.

    Kan man välja akutsjukhus?

    Grundprincipen är att patienten har rätt att välja var hen ska vårdas inom rätt vårdform. PoD har med sitt övergripande ansvar för beredskapsläget mandat att anvisa annat akutsjukhus. Långa transporter som inte är medicinskt motiverade kan behöva begränsas.

    Får man söka vård var som helst?

    Du kan välja vilken vårdcentral du vill, oavsett om den ligger i regionen där du är folkbokförd eller någon annanstans. Det gäller alla vårdcentraler som drivs av en region och privata vårdcentraler som har avtal med regionen.

    Share this post