Ny

Hur fungerar TCP IP?

Hur fungerar TCP IP?

TCP gör att den information som datorer skickar mellan varandra över internet kommer fram. Tillsammans med IP-protokollet fungerar TCP som en regelbok för hur datorer anslutna till internet ska kommunicera med varandra. Tekniken bakom TCP bygger på något som kallas ”paketförmedling” (”packet switching” på engelska).

Vad menar man med ett protokoll inom datakommunikation?

Ett protokoll består av ett antal regler för kommunikation i ett nätverk. När flera datorer är nätverksanslutna så kallas de regler och procedurer som används för kommunikation helt enkelt för protokoll. Hela den tekniska operationen för hur datatransport fungerar kan brytas ned i små systematiska steg.

Vilka lager ingår i TCP IP modellen?

TCP/IP står för Transmission Control Protocol/Internet Protocol och består av följande lager: applikationslagret, transportlagret, nätverkslagret, datalänklagret och det fysiska lagret.

Vad menas med en TCP IP port?

– logisk anslutning som används i internetprotokollet TCP/IP för hantering av programs kommunikation genom nätverket. Kallas också för network interface. – Systemet med portar och portnummer gör att flera program kan dela på samma förbindelse, även om trafiken är tät.

Hur många lager innehåller TCP IP protokoll stacken?

Alla protokoll för nätverkskommunikation baseras på en modell vid namn Open System Interconnection (OSI). Denna modell är i princip bara ett koncept som definierar sju olika lager för att hantera inkommande och utgående nätverkstrafik hos sändare respektive mottagare.

Vilket skikt i TCP IP modellen bestämmer den bästa vägen?

Routing-table innehåller infomartion om vägar till olika nätverk. Det är med hjälp av dem som man hittar den bästa vägen. Routing tables innehåller information som IP-adresser och var paketet ska ta sitt nästa hopp till. VArje skutt kallas ett hop.

Hur skickas data?

När information skickas med hjälp av IP, så bryts den ned i små beståndsdelar som kallas IP-paket. IP-paketens information delas upp i ett antal skikt. Den information som ska överföras ”kapslas in” och är oväsentlig i själva dataöverföringen.

Vad är det för skillnad på TCP och UDP?

TCP (Transmission Control Protocol) och UDP (User Datagram Protocol) är båda nätverksprotokoll som överför din data över internet, från din enhet till en webbserver.

Vad är sant om TCP?

Transmission Control Protocol (TCP) är ett förbindelseorienterat dataöverföringsprotokoll som används för huvuddelen av all kommunikation över Internet. TCP tillhandahåller en relativt pålitlig dataström mellan två datorer och används för exempelvis HTTP, FTP och e-post (SMTP, IMAP och POP3).

När upphörde TCP IP att gälla?

Utvecklingen av TCP/IP startades av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) som utvecklade Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) under den senare delen av 1960-talet. ARPANET är föregångaren till det Internet vi har idag, och stängdes för gott så sent som 1989.

Varför används inte TCP för IPTV?

Applikationer får inte kommunicera med IP direkt. I arkitekturen kring TCP/IP finns inte så många fundament men ett av dem är att en applikation inte pratar direkt med IP. TCP eller UDP ska finnas i mellan och lägga till portnummer så att flera applikationer delar på IP:s funktioner.

Hur fungerar OSI modellen?

uppdelning av funktionerna i ett datornät i sju lager, införd i OSI‑standarden. (Man talar också om nivåer och skikt.) – Det understa lagret, lager 1, styr hårdvaran i nätet, det översta, lager 7, hanterar kommunikationen mellan de program som sändare och mottagare använder (till exempel webbläsare och webbserver).

Vad används UDP till?

User Datagram Protocol (UDP) är ett förbindelselöst protokoll i transportskiktet för att skicka datagram över ett IP-nätverk. Med förbindelselöst (en. stateless eller connectionless) menas att ingen session upprättas mellan sändare och mottagare av protokollet i sig.

Varför används portnummer?

Med hjälp av portnummer kan en server vara webbserver och e-postserver på en gång. TCP/IP ger en möjlighet för alla slags program att kommunicera över alla slags WAN och LAN. Flera av dessa protokoll använder både TCP och UDP. Om möjligt behåller man i så fall samma portnummer.

Vad är största skillnaden mellan Transportprotokollen TCP och UDP?

Alltså gör det mindre för IP-telefoni om det tappas bort några paket här och där (UDP) än om man måste vänta på att alla paket kommer fram i rätt ordning (TCP).

När börjar TCP IP att gälla?

Det alla skedde 1973 när NCP officiellt avskaffades. TCP/IP har då blivit det standarda protokollet som används på alla datorer och de som fram till dess använde NCP var skyldiga att överföra till TCP/IP.

När kom TCP IP?

Då använder vi protokollet SNMP (Simple Network Management Protocol) ovanpå UDP ovanpå IP. I början av 1990-talet kom webben och vi fick ytterligare ett skäl att införa TCP/IP. När TCP/IP utvecklades hade inte persondatorerna slagit igenom, de kom i början på 1980-talet.

Share this post