Blogga

Vad ar viktigt med dokumentation?

Vad är viktigt med dokumentation?

Dokumentation utgör ett viktigt instrument i kvalitets-, säkerhets-, uppföljnings- och utvärderingsarbetet. Syftet med att dokumentera är att bidra till god kvalitet och säker vård. I dokumentationen tydliggörs den enskildes behov av hjälp och stöd samt vad, hur och vem som ska tillgodose hjälpbehoven.

Varför är det viktigt med dokumentation av aktivitet och utvärdering?

Genom att systematiskt analysera det som sker i verksamheten ökar medvetenheten om barns lärande. Analyserna bidrar också till att kartlägga verksamheten och identifiera områden som behöver utvecklas.

Varför är det viktigt att man använder sig av observationer inom förskolan skolan?

Inom förskolan är observationer ett vanligt instrument för att kartlägga barnets behov. Det syftar till att kunna ge varje barn så bra förutsättningar som möjligt för en positiv utveckling eftersom fokus i förskolan ligger på att ge barnet en god grund utifrån de mål som finns i förskolans läroplan.

Vad är dokumentation för vård och omsorg?

Dokumentationen är avsedd att vara ett stöd för den eller de personer som ansvarar för vården och omsorgen. Den utgör ett arbetsverktyg eller informationskälla för bedömningen av de åtgärder som kan behöva vidtas av någon som inte träffat patienten tidigare.

Vad är analysen för dokumentation?

Analysen består av tre olika faser: jämföra, tolka och förklara samt problematisera och kritiskt granska. Analysen ska utgå från det ni kan se i er dokumentation. I förskolan ska barnen få vara delaktiga i dokumentationen och utveckla sin förmåga att dokumentera.

Hur ska du dokumentera din verksamhet?

Alla förskolor ska dokumentera sin verksamhet, det vill säga sin utbildning. Med hjälp av dokumentationen ska du och dina kollegor följa barnens utveckling och lärande men också utvärdera och analysera utbildningens kvalitet i förhållande till läroplanen. Genom att dokumentera kan du och dina kollegor bland annat

Share this post