Frågor

Vad ar skillnad mellan anbud och offert?

Vad är skillnad mellan anbud och offert?

Vad är ett anbud? Om ett skriftligt förslag gäller en större tjänst som exempelvis innehåller offentliga upphandlingar kallas detta för anbud. Ett anbud är synonymt med offert, men med skillnaden att ett anbud är bindande tills det att acceptfristen gått ut för att minska risken för spridning av känslig information.

När måste svaret till ett anbud komma för att ett avtal skall ha uppstått?

AvtL och ett muntligt anbud måste besvaras omedelbart om inte anbudsgivaren medger en viss betänketid. Vad händer om anbudsmottagaren svarar på anbudet för sent? Först och främst ska klargöras att ett svar på anbud har lämnats först när meddelande är anbudsgivaren till handa.

Vem skriver anbud?

Myndigheten eller enheten kan välja att anta ett eller flera av anbuden. Den får dock inte skriva kontrakt förrän tidigast 10 dagar efter att alla anbudsgivare har fått ta del av myndighetens så kallade tilldelningsbeslut.

Vad krävs för ett anbud?

Enligt avtalslagen 1 § är ett anbud bindande för anbudsgivaren. Enligt 2 § är vidare tidsbestämda anbud bindande fram till angiven utgångsdag. Är erbjudande tillräckligt specifikt (som en tumregel kan man säga att det ska räcka för mottagaren att svara ”Ja”) utgör det erbjudande ni fått ett bindande anbud.

Är offert ett anbud?

En offert är ett erbjudande om en tjänst eller en vara med specificerade villkor. I offerten ingår ofta produktbeskrivning, pris, betalnings- och leveransvillkor. Ibland säger man anbud istället för offert.

Vad är uppskattat pris?

Precis som du skriver finns det en regel som säger att en privatperson inte behöver betala mer än maximalt 15 % procent över en ungefärlig prisuppgift som en hantverkare har lämnat (36 § andra stycket konsumenttjänstlagen).

Hur mycket dyrare än offert?

För nödvändigt arbete som hantverkaren inte räknat med kan han då ha rätt till ett påslag på priset med max 15 %. Däremot kan säljaren vid särskilda tillfällen ha rätt att utföra tilläggsarbeten utan samråd med köpare, om denne inte gått att få tag på.

Hur länge räcker en offert?

– Offertens giltighet. Ange hur lång tid i kalenderdagar eller i form av ett slutdatum som offerten gäller (datum är tydligast). En månads giltighet är mycket vanligt för offerter.

Måste man ta in flera offerter?

Fredrik har en tumregel som innebär att det i princip räcker att ta in offerter från tre olika företag för att kunna göra ett bra val. Om åtminstone två av tre ligger inom samma prisspann får du en bra kostnadsbild. Två offerter med en markant prisskillnad kommer däremot indikera att någon är ute och cyklar.

Share this post