Allmänning

Vad ar syntetiskt bransle?

Vad är syntetiskt bränsle?

Syntetiska bränslen framställs av vätgas och koldioxid och har en stor potential att utmana batteridrivna elbilen vad gäller utsläpp av växthusgaser, vilket Teknikens värld skriver om. I jämförelse med produktion av biobränsle krävs det ingen form av odling när man framställer syntetiska bränslen.

Hur tillverkas syntetisk diesel?

Tillverkning av syntetisk diesel från biomassa (BTL) sker i fyra steg:

  • Biomassan omvandlas till till syntesgas (kolmonoxid och vätgas) genom förgasning.
  • Gasen renas från föroreningar.
  • Genom Fischer-Tropschprocessen omvandlas syntesgasen till syntetisk råolja.

Vad innehåller alkylatbensin?

Vad är alkylatbensin? Alkylatbensin är en extra ren form av motorbränsle. Alkylatbensinen innehåller i stort sett inga av de skadligaste kolvätena bensen, aromater, polyaromater (PAH) eller olefiner vilket bland annat innebär att cancerogena, svårnedbrytbara och giftiga PAH, minskar upp till 90 % i utsläppen.

Vilka bilar kan inte tankas med nya bensinen?

E10 kan användas i alla Volvo-modeller, som kommit ut på marknaden från och med 1976. Det enda undantaget är S/V40-modellerna mellan 1998 och 2001 med motorn 1.8 GDI, i vilken E10 inte kan användas.

Hur gör man HVO diesel?

HVO tillverkas av samma råvaror som så kallade FAME-bränslen (fettsyrametylestrar). Det som skiljer är tillverkningsprocessen, där man med hjälp av väte skapar kolvätekedjor som är identiska med de som finns i dieselolja. HVO har något lägre densitet och energiinnehåll än fossil diesel.

Hur miljövänligt är HVO diesel?

Enligt Energimyndighetens senaste årsrapport ”Drivmedel 2017” har HVO varit det biodrivmedel som har stått för den största andelen minskade utsläpp av växthusgaser under de senaste åren. Förra året handlade det om drygt 3,6 miljoner ton minskade utsläpp, jämfört med om en fossil motsvarighet hade använts i stället.

Kan man blanda Aspen och vanlig bensin?

Det går bra att blanda alkylatbensin och vanlig bensin. Du behöver inte tömma tanken innan du byter till alkylatbensin.

Share this post