Ny

Hur kan det salutogena forhallningssatt och Kasam implementeras genomforas i forskolan och skolan?

Hur kan det salutogena förhållningssätt och Kasam implementeras genomföras i förskolan och skolan?

Resultatet visar att KASAM kan relateras till specialpedagogiska begrepp och att salutogena insatser visat sig framgångsrika. Trots det pekar resultatet på att det är svårt att skapa en känsla av sammanhang för alla elever i skolan så som den ser ut idag, i synnerhet för de som är i behov av särskilt stöd.

På vilket sätt kan man arbeta med salutogent förhållningssätt i förskolan?

Helhetssyn är ett centralt begrepp i det salutogena perspektivet i förskolan. Det innebär att hela barnets livssituation och välbefinnande ska tas i beaktande. I ett salutogent perspektiv ses människan som en helhet där kropp och själ inte kan behandlas som enskilda delar utan bör ses som en oupplöslig enhet.

Vad innebär att arbeta utifrån ett salutogent hälsoperspektiv och vad är viktigt att tänka på?

Antonovsky utgår från ett hälsoperspektiv som betraktar hälsa – sjukdom som en mångdimensionell företeelse, alltså att hälsa inte är ett ”antingen – eller”- tillstånd. Under sin livscykel måste människan genomgå olika kriser, konflikter och ställas inför olika problem som måste lösas.

Vad är hälsofrämjande arbete i skolan?

Hälsofrämjande arbete handlar om att stärka eller bibehålla barns och elevers fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Skolan och förskolan ska uppmärksamma hälso- och livsstilsfrågor och sträva efter en social gemenskap som ger trygghet och lust att lära.

I detta sammanhang kom också begreppet KASAM, känsla av sammanhang, att särskilt lyftas fram. Barns och ungas möte med förskolan och skolan bör främja upplevelser av begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet samt en känsla av sammanhang, och dessa begrepp behöver också förstås utifrån ett subjektivt perspektiv.

Vad innebär salutogent förhållningssätt exempel?

Ett salutogent arbetssätt kännetecknas av att man tar tillvara det som fungerar och stärker individen, man ser möjligheter, styrkor, tillgångar, positiva egenskaper lyfts, man uppmuntrar och arbetar för att stärka individens tro till sin egen förmåga.

Vad är Salutogen äldreomsorg?

Att stärka känslan av sammanhang Ett värdegrundat och salutogent förhållningssätt handlar om hur personalen kan arbeta för att stärka den enskildes känsla av sammanhang och mening. Det salutogena förhållningssättet innebär att man ser individen i sin helhet som människa.

Share this post