Allmänning

Vart kommer avfall ifran?

Vart kommer avfall ifrån?

Det som uppkom i störst omfattning under 2018 var hushållsavfall och liknande avfall. Denna avfallstyp består bland annat av restavfall som inte kan källsorteras och som hamnar i soppåsen, samt blandade avfall som samlas in på kommunernas återvinningscentraler.

Vad återvinns mest i Sverige?

Metallproduktion i Sverige

Mineral Gruvproduktion (ton) Återvinning (ton)1
Järn 30 584 000 2 317 0002
Koppar 100 065 58 757
Bly 65 402 46 0003
Zink 234 811 27 071

Hur återvinner Sverige?

År 2020 försågs den svenska marknaden med 1,4 miljoner ton förpackningar för olika typer av varor. Vi är bäst på att återvinna glas, pantburkar av aluminium och PET-flaskor med pant. De förpackningar som inte går till materialåtervinning hamnar främst i soporna och går till energiåtervinning.

Bortsett från gruvavfallet uppkom 35,2 miljoner ton avfall i Sverige år 2018, varav 30,7 miljoner ton genererades av verksamheter, framförallt byggverksamhet samt avfallshantering och partihandel med skrot. Resterande 4,5 miljoner ton genererades av hushållssektorn (figur ovan).

Vad är farligt avfall och hur måste företag hantera farligt avfall?

Farligt avfall ska tas om hand så att risker för människors hälsa och miljön förebyggs. Några av de viktigaste kraven vid hantering av farligt avfall i en verksamhet: Du får inte blanda farligt avfall med andra slag av farligt avfall, med annat avfall eller med andra ämnen eller material.

Är spillolja farligt gods?

Spillolja är tillståndspliktigt på samma sätt och enligt samma regler25 som annan brandfarlig vätska, om inte det kan göras troligt eller påvisas att flampunkten på spilloljan är högre än +100°C. All spillolja26 är farligt avfall som är brandfarligt.

Vad är en Avfallsproducent?

Begreppet avfallsproducent. Alla som ger upphov till avfall är en avfallsproducent. En ursprunglig avfallsproducent kan vara en verksamhetsutövare som genom sin tillverkning ger upphov till avfall men det kan även vara en privatperson.

Share this post