Allmänning

Vad ar en sakerhetsprovning?

Vad är en säkerhetsprövning?

Vid säkerhetsprövningen klarläggs dina personliga egenskaper och andra personliga förhållanden ur ett säkerhetsperspektiv. I prövningen ingår registerkontroll och säkerhetsprövningsintervju, samt en särskild personutredning för tjänster inom säkerhetsklass 1 och 2.

Vad är säkerhetsklass 2?

I säkerhetsklass 2 placeras den person som i en omfattning som inte är obetydlig får del av uppgifter som omfattas av sekretess och är av synnerlig betydelse för rikets säkerhet i en omfattning som inte är obetydlig.

Vad innebär det att en tjänst är säkerhetsklassad?

Säkerhetsklassning. Anställning eller annat deltagande i verksamhet som innebär att en anställd får tillgång till sekretessbelagda uppgifter som har betydelse för Sveriges säkerhet placeras i så kallade säkerhetsklasser.

Vad ingår i en registerkontroll?

Registerkontrollen omfattar uppgifter som hämtas från belastningsregistret, misstankeregistret samt uppgifter som behandlas med stöd av lagen om polisens behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område.

När krävs Säkerhetsskyddsavtal?

Skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal gäller när det i upphandlingen förekommer säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell eller högre, eller när leverantören ges tillgång till säkerhetskänslig verksamhet av motsva- rande betydelse för Sveriges säkerhet.

Vilka sitter på säkerhetsklass 2?

Klass 1: Kumla, Hall, Saltvik, Hällby, Norrtälje, Tidaholm, Salberga. Klass 2: Övriga slutna anstalter….Det som avgör vilken klassning ett fängelse har är bland annat:

  • Förmågan att motstå rymningar.
  • Förmågan att motstå fritagningsförsök.
  • Förmågan att hantera ett svårhanterligt klientel.

Vad innebär klass 2 fängelse?

Anstalt av säkerhetsklass 2 är även det slutna anstalter, dock med lägre säkerhet än säkerhetsklass 1. Det finns fler anstalter av säkerhetsklass 2 än av säkerhetsklass 1. På anstalt av säkerhetsklass 2 placeras intagna ofta i början av sitt straff eller om det finns säkerhetsskäl som talar för det.

Share this post