Rekommendationer

Vilken ar den huvudsakliga strafflagen i Sverige och hur ar den indelad?

Vilken är den huvudsakliga strafflagen i Sverige och hur är den indelad?

Vilken är den huvudsakliga strafflagen i Sverige och hur är den indelad? Brottsbalken. Den är indelad i Allmänna regler, de typer av brott som finns och De olika påföljderna som finns för de brotten.

Hur är brottsbalken indelad?

Brottsbalken är den centrala straffrättsliga lagen i Sverige och behandlar den allmänna straffrätten. Den är uppdelad på tre avdelningar, den första innehåller allmänna bestämmelser, den andra innehåller en uppräkning av de olika brotten och den tredje innehåller regler om de påföljder som kan dömas ut.

Var i BrB finns synnerligen grov misshandel?

Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om kroppsskadan är bestående eller om gärningen har orsakat synnerligt lidande eller om gärningsmannen har visat synnerlig hänsynslöshet. Lag (2017:332).

Vad händer om man inte kommer till en rättegång?

Om det inte är möjligt att avgöra målet utan att den tilltalade närvara kan domstolen döma ut ett vite, dvs. en slags straffavgift, som den tilltalade behöver betala. Domstolen kan också bestämma att den tilltalade, med hjälp av polis, ska hämtas till förhandlingen. I vissa fall kan personen omhändertas eller häktas.

Vilka fyra grupper av brott delas BRB s Brottskatalog in i?

Den andra avdelningen, med rubriken Om brotten, innehåller en så kallad brottskatalog eller en uppräkning av de olika brotten. De olika brotten brukar i sin tur uppdelas på brott mot person, förmögenhetsbrott samt brott mot staten och allmänheten.

Kan man bli dömd utan rättegång?

Vid mindre allvarliga brott kan åklagare besluta om ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal, vilket innebär att det inte blir någon rättegång. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod.

Share this post