Allmänning

Vilket ar forbjods amalgam?

Vilket år förbjöds amalgam?

Regeringen införde 2009 ett totalförbud mot användning av kvicksilver i syfte att minimera utsläppen till den svenska miljön. Förbudet innebar bland annat att tandfyllningar med amalgam endast får utföras i undantagsfall.

Vem får framställa och testa dentala material?

Regeringen beslutade den 25 april 2002 att bemyndiga chefen för Socialdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att föreslå åtgärder som syftar till att ”öka kunskaperna om hälso- problem relaterade till amalgam och andra dentala material”.

Vad är en amalgamavskiljare?

Amalgamavskiljare: En anordning som fångar upp amalgampartiklar i det vatten som används vid tandvårdsbehandlingar, innan det går ut i avloppet.

Hur länge håller amalgam?

– En amalgamfyllning håller länge, i snitt i 30-40 år, säger Björn Söderfeldt, professor i samhällsodontologi, det är klart att det nu blir en belastning för ekonomin att många nu måste göra om sina lagningar. Amalgam började användas på riktigt i tandvården på 40-talet i Sverige.

Hur sanerar man kvicksilver?

Sanera/demontera avloppsrören med hjälp av saneringsföretag. Omhänderta amalgamslam (slammet från avloppsrören) och gamla rör som plockas bort som farligt avfall. Även spolvatten ska samlas upp då det är farligt avfall. Farligt avfall ska sedan transporteras och därefter omhändertas av företag som har tillstånd.

Vad är oral galvanism?

Oral galvanism var beteckningen på besvär som de drabbade förknippade med tandfyllningsmaterialet amalgam, framför allt under 1970- och 1980-talen.

Hur tar man bort amalgam?

Under själva amalgamsaneringen får du en plastduk, så kallad kofferdam, över tanden som tätar området helt. Därefter påbörjas avlägsnandet av amalgamet, vilket görs med en liten borr anpassad till tänder. Det är i detta stadie ångor kan uppstå, men som du under narkos inte utsätts för.

Share this post