Frågor

Vem ager Malmbanan?

Vem äger Malmbanan?

Malmbanan är en cirka 500 kilometer lång järnvägslinje som går mellan Narvik och Luleå (egentligen Riksgränsen-Boden) och är en av världens äldsta malmjärnvägar. Den ägs och förvaltas av Trafikverket.

Var och varför finns Malmbanan?

Malmbanan är en cirka 500 kilometer lång järnvägslinje som går på linjen Luleå-Gällivare-Kiruna-Riksgränsen och fram till Narviks hamn i Norge. Norska delen av banan heter Ofotbanen och Malmbanans sträcka i Norge är cirka 43 km. Egentligen börjar Malmbanan i Boden men med förbindelse med Luleå.

Hur ofta går malmtågen till Narvik?

De imponerande tågsätten är 750 meter långa, har 68 vagnar och en lastkapacitet på 100 ton per vagn. Varje dag avgår 10 tåg till Narviks hamn och 5 till Luleå hamn.

Vad kostar en Malmvagn?

Olyckan med ett malmtåg som spårade ur i närheten av Gällivare på söndagsmorgonen kommer innebära stora kostnader för gruvjätten LKAB. Bara de 38 urspårade vagnarna kostar 50-60 miljoner kronor att reparera eller ersätta.

Var går Malmbanan?

Malmbanan är vår tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste järnvägar för transport av människor och gods. Persontåg, godståg och malmtåg kör på den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge.

Hur går det med Malmbanan?

LKAB har 17 IORE-lok i drift, som trafikerar Malmbanan året runt. De imponerande tågsätten är 750 meter långa, har 68 vagnar och en lastkapacitet på 100 ton per vagn. Varje dag avgår 10 tåg till Narviks hamn och 5 till Luleå hamn.

När kom järnvägen till Kiruna?

1888 rullar det första malmtåget från Gällivare till Luleå malmhamn. 1894 öppnas sista etappen, Jörn – Boden, av stambanan genom övre Norrland för trafik. Sista rälsskarven skruvas samman i Koler. 1902 är järnvägen Kiruna – Narvik färdig, men den invigs först året efter.

Hur mycket väger en tågvagn?

Personvagnar väger normalt 45-50 ton styck och lastade godsvagnar mellan 80 och 90 ton. Motorvagnar brukar väga mellan 60 och 80 ton per vagn.

Hur mycket rymmer en Malmvagn?

Maximal last ökas från 100 till 110 ton per malmvagn. – Försöken har gått mycket bra. Inga större ökningar av slitaget på lok, vagnar eller bana och infrastruktur har noterats.

Share this post