Blogga

Vilka ar EU s 4 grundpelare?

Vilka är EU s 4 grundpelare?

Reglerna för EES omfattar de fyra friheterna (fri rörlighet för varor, kapital, tjänster och personer), konkurrens och statligt stöd samt andra områden med anknytning till de fyra friheterna. Dessutom garanteras lika rättigheter och skyldigheter på den inre marknaden för medborgare och företag i hela EES.

Vad betyder fri rörlighet inom EU?

Den fria rörligheten för personer handlar om EU-medborgares rätt att resa till och stanna i ett annat EU-land för att arbeta, studera, söka jobb, starta egen verksamhet eller leva där som pensionär. Grundprincipen är att EU-medborgare ska ha rätt till samma förmåner som värdlandets medborgare.

Vad innebär fri rörlighet för tjänster?

Fri rörlighet för tjänster. Företag kan arbeta i hela EU vilket innebär att de kan erbjuda sina tjänster, till exempel banktjänster eller byggarbeten, i andra EU-länder.

När infördes de fyra friheterna?

År 1993 lanseras den inre marknaden med de ”fyra friheterna”: fri rörlighet för personer, varor, tjänster och pengar. Under 1990-talet undertecknas också två nya fördrag: fördraget om Europeiska unionen 1993 (Maastrichtfördraget) och Amsterdamfördraget 1999.

Vad menas med de fyra Rörligheterna som utgör EU s inre marknad?

Det ska vara enkelt att handla, resa och flytta mellan EU-länderna. Det är en av grundtankarna med EU-samarbetet. EU-länderna samarbetar därför för att möjliggöra de så kallade fyra friheterna på EU:s inre marknad. De fyra friheterna är fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU-länderna.

Vilka friheter har EU?

EU:s inre marknad och fri rörlighet EU:s inre marknad grundar sig på fyra friheter i EU-fördraget; fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. Målet är att rörligheten mellan länderna ska ske lika lätt och fritt som inom landet.

Vilket år kom Sverige med i EU?

I dag har unionen 27 medlemsländer. Sverige gick med 1995 efter en folkomröstning. 19 av EU-länderna har infört euro som valuta. Storbritannien lämnade EU-samarbetet sista januari 2020.

När ska EU lagstiftning gälla över svensk lagstiftning?

EU-lag gäller framför svensk lag EU:s medlemsländer ska följa de regler som EU-länderna beslutar om tillsammans i EU:s institutioner. Ett land som inte gör det kan ställas inför rätta i EU-domstolen. Om en svensk lag står i strid med en EU-lag är det EU-lagen som gäller.

Hur får EU pengar till budgeten?

EU:s inkomstkällor är bland annat medlemsländernas EU-avgifter, importtullar på varor från länder utanför EU, ett nytt bidrag baserat på icke-materialutnyttjat plastförpackningsavfall och böter från företag som bryter mot EU:s regler.

Share this post