Trendig

Vad ar teknisk bevisning?

Vad är teknisk bevisning?

Teknisk bevisning är särskilt viktig vid komplexa brottsutredningar där det saknas misstänkta, vittnen eller då de som vet något inte vill medverka i utredningen. Kriminalteknikerna arbetar objektivt och förutsättningslöst och de resultat de kommer fram till kan användas både av åklagaren och av försvaret.

Vad tittar man efter när man undersöker en brottsplats?

En kriminaltekniker är en person som är anställd vid en forensisk sektion inom Polismyndigheten och som arbetar med att undersöka brottsplatser för att hitta bevis som används vid brottsutredningar. Det kan till exempel röra sig om fingeravtryck, DNA (biologiska spår), skospår eller spår efter verktyg.

Får man filma en brottsplats?

Det är inte olagligt att filma eller fota på en olycksplats. Däremot får du inte ta eller sprida bilder med avsikt att kränka exempelvis ett olycksoffer, detta enligt en ny lag om olaga integritetsintrång som infördes 1 januari 2018. Du får heller inte störa eller hindra en pågående räddningsinsats.

Vad händer när ett brott har begåtts?

När ett brott har begåtts är det polisen som först utreder vad som har hänt. Det kan ske genom till exempel förhör, undersökning av brottsplats och en teknisk utredning. Detta kallas för förundersökning och den leds antingen av polis eller åklagare. Polis eller åklagare kan besluta att förundersökningen ska läggas ner.

Vilka betyg krävs för att bli kriminaltekniker?

Majoriteten av kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning har polisiär bakgrund. Det innebär alltså att du först ska bli polis. För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha grundläggande högskolebehörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Historia 1b eller1a1+1a2.

Hur fungerar en mordutredning?

3.2.1 Involverade aktörer i en mordutredning I en mordutredning deltar ett antal olika aktörer. Olika typer av poliser kommer i kontakt med mord i olika stadier; allt från första patrull på plats, som oftast utgörs av polis i yttre tjänst, till kriminaltekniker och utredare.

Får man filma på en olycksplats?

Att filma en olycka skulle kunna bedömas som olaga integritetsintrång (4 kap. 6 c § BrB). I detta fall att det sprids bild på att någon befinner sig i en mycket utsatt situation, om spridningen är ägnad åt att medföra allvarlig skada för den som bilden rör.

Är det olagligt att filma ett brott?

Frågor om brott regleras i brottsbalken. Det finns inget allmänt krav på att den som fotas eller filmas måste samtycka till att bli filmad eller fotograferad när det sker på offentliga platser.

Share this post