Rekommendationer

Vad ar typiskt 40 tal?

Vad är typiskt 40 tal?

Under 40-talet växte en reaktion fram mot den renodlade funktionalismen med sitt radikala och inte minst elitistiska formspråk. Skillnaderna är kanske inte alltid så stora, men ofta fullt märkbara. Spritputsen, en grovkornig puts som varit vanlig under 1890-talet, kom åter till heders under decenniets andra hälft.

Vad är retro möbler?

Det vanligaste när man använder begreppet retro är dock att man beskriver objekt och attityder från den senaste tiden som inte längre är så moderna. Det är många som anser att retro är något halvironiskt som en osentimental nostalgi. Det visar en hel del om hur vi människor förhåller oss till det förflutna.

Hur var modet på 40-talet?

Under 40-talet var kläderna väldigt stilrena och klassiskt designade och även om det fanns några färgklickar här och var så valde man ändå en väldigt nedtonad och diskret design. Grönt var väldigt uppskattat på mode både för män och kvinnor. Även marinblått och havsblå toner syntes till, så väl som rött och grått.

Hur byggde man hus på 40-talet?

På 40-talet blev husen större och byggdes hus ofta med källare och där fanns tvättstuga, pannrum och garage. Garagen skulle vara väl synliga, men det är inte säkert att det faktiskt fanns en bil därinne. Funktionalismen (funkis) var fortfarande tongivande, men stilen blev mjukare och taken brantare än tidigare.

När är något retro?

Kläder från sent 1800-tal brukar också kallas för vintage ibland, speciellt inom modebranschen. Efter 1975 är varorna snarare retro än vintage. Skillnaden mellan retro och vintage är att retro syftar på en nyproducerad vara som är gjord i en gammal stil, den är alltså oftast inte särskilt gammal alls.

När kommer nästa nummer av retro?

Nr 5, 2021 I Scandinavian Retro nr 5 har vi samlat stålrörsfåtöljer, salt- och pepparströare, Pierre Forssells vägglampetter i mässing, Ulla Parkdals rölakansmattor, Barbro Sörmans design, Louise Adelborgs klassiker Nationalservisen samt en retroguide till Amsterdam.

Share this post