Allmänning

Vad uppfanns 1940?

Vad uppfanns 1940?

7 december 1941: Andra världskriget blir ett verkligt globalt krig när Japan och USA dras med. 1944: Erik Wallenberg uppfinner den tetraederformade förpackningen, grunden i Tetra Pak.

Vilken beredskap hade Norge före Tysklands angrepp?

Hitler gav order om att Norge i april 1940 skulle erövras i ett överraskningsanfall. Det var avgörande för Tyskland att hinna före de allierade till den viktiga hamnen i Narvik. Mot ett passivt norskt försvar, flera tillfälligheter och med mycket tur gick planen i lås.

Även om en paus togs i produktionen under andra världskriget dök dammsugaren upp i allt fler svenska hem under 40-talet. Att Humphrey Bogart var en stor trendikon på 40-talet märktes inte minst av att det blev inne att bära trenchcoat, särskilt efter ”Casablanca”.

Vad hände i Sverige 1940 talet?

1940-talet är ett speciellt årtionde. Det utgör länken mellan 1930- och 1950-talen och präglas till stor del av andra världskrigets umbäranden när inte bara mat och bensin ransonerades, utan även betong och stål. 1945 framlade Bostadssociala utredningen sitt slutbetänkande och folkhemsbygget tog fart på allvar.

Vad hände år 1940 andra världskriget?

Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till större delen av Europa.

Vad hände hösten 1940?

I september gick Japan med i alliansen mellan Tyskland och Italien. De tre staterna bildade en tremaktspakt och kallades för axelmakterna. I slutet av året anslöt sig Ungern och Rumänien till axelmakterna. I mars besegrades Finland av Sovjetunionen.

Vad uppfanns 1940 i Italien?

Hasselnötskrämen Nutella uppfanns av den italienska konfekttillverkaren Pietro Ferrero under tiden efter Andra världkriget, på 1940-talet. Pietro Ferrero försökte få fram kakao och choklad, men det var hårt ransonerat på den tiden.

Hur var Sverige under 1940 talet?

Sverige under 1940-talet Sveriges förmåga och geografiska läge i Skandinavien, våran militära upprustning och hur krigets förlopp utspelade sig var bidragande orsaker till att Sverige behöll sin neutralitet. Landet var rustat för krig och därför kallas denna period i Sverige beredskapstiden.

Share this post