Trendig

Vad ar konto 1790?

Vad är konto 1790?

Konto 1790 är för periodiseringar av inkomster som inte är kopplade till pågående arbete på löpande räkning. Konto 1620 används också i vissa fall för uppdrag till fast pris då huvudregeln tillämpas.

Vad betyder konto 2990?

En upplupen kostnad klassificeras på grund av sin kortfristiga natur som en kortfristig skuld och bokförs normalt i kontogrupp 29. En upplupen kostnad återförs när varuleveranser eller utförda tjänster har fakturerats eller omvandlats till likvida medel och då reduceras den upplupna kostnaden i kontogrupp 29.

Vad innebär upplupna löner?

Upplupna löner är löner som tjänas in under en period men som betalas ut under en senare period. T. ex. om en anställd jobbar i december månad år 2014 men inte får ut lönen förrän under januari 2015 säger man att lönen (vid den 31 december 2013) är en upplupen lön.

Vad menas med förutbetalda intäkter?

En förutbetald intäkt kommer under den aktuella perioden, men avser något som ska utföras under nästföljande period. Det kan vara inkomster från prenumerationer, försäkringspremier, hyror eller annat som betalas i förväg och kommer inte att gälla förrän längre fram.

Vad menas med en upplupen kostnad?

Inom redovisning är en upplupen kostnad sådan kostnad som hör till bokslutsåret, men där företaget varken fått faktura eller betalat för tjänsten eller varan före bokslutsdagen. En upplupen kostnad redovisas som en interimsskuld.

Vad är upparbetad kostnad?

Upparbetade intäkter är en term som används vid entreprenadkontrakt som redovisas med successiv vinstavräkning. Grundtanken är att projektet säljs successivt vart efter det färdigställs. Entreprenadavtalet innehåller ett totalpris för projektet.

Hur bokföra lönekostnader?

Löner kan bokföras på flera olika konton. För arbetare används konto [7010], för tjänstemän [7210] och för företagsledare [7220]. Samtidigt som löneutbetalningen bokförs kan också alla andra transaktioner som rör just den lönen bokföras.

Vad betyder upplupna kostnader?

Vad är vilande ingående moms?

Vilande moms, förskottsfaktura / aconto Funktionen kallas för vilande moms och på leverantörsfakturorna är den till för att reglera att momshanteringen blir korrekt för de förskottsfakturor (aconto) du får och som innehåller moms. På dessa får du enligt lag inte lyfta momsen förrän betalning sker.

Hur bokföra man upparbetad ej fakturerad intäkt?

Den del av en intäkt som inte fakturerats vid redovisningsperiodens slut redovisas som en fordran ”Upparbetad men ej fakturerad intäkt”. Om faktureringen överstiger intäkten, redovisas överskjutande del som en skuld under ”förskott från kunder”.

Vad är Momsskuld?

En momsskuld innebär att utgående moms (moms på försäljning) varit större än ingående moms (moms på inköp). Bolaget har en skuld till Skatteverket. En momsfordran däremot innebär större ingående moms än utgående moms. Bolaget har en fordran hos Skatteverket och kommer få denna summa utbetald.

Vad är vilande utgående moms?

Vilande utgående/ingående moms När du fakturerar ett förskott kan du bokföra momsen som vilande moms på skuldkonto 2618 tills kunden betalar fakturan. När kunden betalar för du om momsen från vilande moms till kontot för utgående moms, 2611. Vilande ingående moms bokförs på 2648.

När inträder avdragsrätten för ingående moms?

Enligt momslagen ska avdrag för ingående moms göras i den redovisningsperiod då ett förvärv enligt god redovisningssed har, eller borde ha, bokförts. Rätten till avdrag föreligger enbart om den kan styrkas med faktura.

Hur fungerar moms för företag?

Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten. När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. Du redovisar momsen i en momsdeklaration.

Vad är moms en förkortning av?

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare däremot ska du deklarera och betala moms.

Share this post