Frågor

Hur fordelas bolagsskatten?

Hur fördelas bolagsskatten?

Bolagsskatt är en skatt på den vinst som görs i aktiebolag. Mellan 2013 och 2018 uppgick den till 22 procent i Sverige. 2019 sänktes den till 21,4 procent och 2021 sänktes den till 20,6 procent. Om bolaget väljer att dela ut den skattade vinsten beskattas ägarna i ett andra led med kapitalinkomstskatt.

Vem får bolagsskatten?

Bolagsskatten betalas i Sverige av aktiebolag på den vinst bolaget gör. Bolagsskatten är 21,4 % för det räkenskapsår sedan den 1 januari 2019.. Dessförinnan var den 22 %. Skatten ska enligt plan sänkas till 20,6 % från 2021.

Vad är skatten på utdelning?

Utdelning upp till en viss gräns (gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på två tredjedelar av utdelningen). Den utdelning som överstiger denna gräns beskattas i inkomstslaget tjänst med cirka 32–57 procent, beroende på hur stor total inkomst av tjänst du har samma år.

Hur fördelas vinsten i ett aktiebolag?

I ett aktiebolag fördelas vinsten till aktieägarna genom utdelning. Utdelningen beskattas hos aktieägaren som inkomst av kapital. Särskilda regler gäller för fåmansföretag. En ägare som arbetar i bolaget är anställd och lönen beskattas på samma sätt som för anställda som inte har aktier.

Hur betalas bolagsskatt?

Bolagsskatt är den skatt som ett aktiebolag betalar på den vinst som bolaget genererar under ett räkenskapsår. Skatten betalas som en preliminärskatt varje månad, som baseras på det förväntade resultatet som lämnas i den preliminära inkomstdeklarationen.

När ska bolagsskatt betalas?

När betalas bolagsskatt? Som vi tidigare varit inne på, debiteras bolagsskatten som en preliminärskatt den tolfte varje månad (så länge den tolfte inte infaller på en helgdag – då är det nästa vardag som gäller).

När beskattas utdelning?

Utdelning under gränsbeloppet beskattas med 20 %. Därefter beskattas 90 IBB (år 2021 6 138 000 kr och år 2022 6 390 000 kr) i tjänst, dvs så som lön vilket är 32 % – 57 % beroende på hur mycket lön du tagit ut under året. Utdelning utöver gränsbelopp + 90 IBB beskattas i kapital, dvs med skattesatsen 30%.

Share this post