Rekommendationer

Hur stor del av Sverige ligger norr om polcirkeln?

Hur stor del av Sverige ligger norr om polcirkeln?

Resa till polcirkeln Till Arvidsjaur och Arjeplog kommer man verkligen enkelt, trots det ganska så isolerade och nordliga läget cirka 70 mil norr om Stockholm och endast 11 mil söder om Polcirkeln.

Över vilka länder går norra polcirkeln?

En osynlig skiljelinje sveper över Sverige, Finland, Ryssland, Alaska, Kanada, Grönland och Island – en linje som även delar Norge i två. Den magiska siffran 66° 33′ markerar Polcirkeln, linjen som anger var midnattssolens område tar vid.

Var är polcirkeln i Sverige?

På Generalstabens kartor finner man polcirkeln på latituden 66°32’47”. Detta är polcirkelns läge år 1890. För år 2000 ligger medelpolcirkeln ungefär på latituden 66°33’39”, detta är det läge som polcirkeln för nuvarande är utritat i på de allmänna kartorna.

Vilken svensk ort ligger närmast norra polcirkeln?

Polcirkeln, Gällivare, Norrbottens län, Sverige på kartan, där det ligger.

När är det midnattssol i Sverige?

Du kan se midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli. Midnattssol är det fenomen som sker på sommaren när solen är uppe hela dygnet, utan att gå ned under horisonten. Solen skiner alltså hela natten.

Vilken ort ligger söder om polcirkel?

Polcirkeln är en by och tågmötesstation i södra delen av Gällivare kommun i Lappland, cirka en kilometer norr om polcirkeln. Polcirkeln ligger i Gällivare socken, längs Malmbanan, cirka 10 kilometer nord-nordöst om Murjek, cirka 70 kilometer söder om Gällivare och cirka 99 kilometer norr om Boden.

Hur många svenskar bor norr om polcirkeln?

Var lever människorna i ArktisrnSamer lever i fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Flest bor i Norge, cirka 38 000, medan knappt hälften så många, 17 000 lever i Sverige. I Finland respektive Ryssland är samerna färre: 6 000 respektive cirka 2 000.

Share this post