Blogga

Vad ar viktigt att tanka pa nar man vill anvanda citat?

Vad är viktigt att tänka på när man vill använda citat?

När du citerar ska du göra det korrekt, alltså ordagrant återgivet. Du ska återge varje tecken just som det står i originalet. Däremot finns det inga regler för hur mycket eller hur litet du får citera: ett ord, en mening, ett helt stycke eller flera stycken.

Varför citat?

Men varför använder vi citat? I många fall använder vi oss av citat för att undvika att plagiera andras verk, till exempel när det gäller forskning. Citat används ibland även som en slags inspirationskälla. De kan även användas för att illustrera eller roa någon.

Vad är syftet med att hänvisa till källor?

Syftet med att använda källor är att visa att du känner till den tidigare forskning som gjorts inom det ämnesområde du skriver om. Källornas funktion är bland annat att utgöra en utgångspunkt för det du skriver och fungera som stöd för dina resonemang.

När måste man citera?

Citat och plagiat Att använda sig av andras formuleringar eller idéer utan att ange varifrån de kommer innebär att man gör sig skyldig till plagiat. Att översätta och/eller byta ut några ord i någon annans text och presentera den som sin egen är givetvis också att betrakta som plagiat.

Vad är egentligen ett citat?

Ett citat är ett exakt återgivande av vad någon har sagt eller skrivit, till skillnad från ett referat, som är ett återgivande med andra formuleringar. Citat förekommer både inom forskning och i konstnärliga verk. Inom klassisk musik motsvaras citat av en inflätad melodi från något annat musikstycke.

Hur kan man Källhänvisa?

Källhänvisningen placeras direkt inom parentes efter de meningar där du med egna ord sammanfattat vad någon annan har skrivit, innan punkten (1). Alternativt kan man väva in källhänvisningen i själva texten och uppge årtal och sidnr direkt efter du nämner författaren (2).

Share this post