Blogga

Vad betyder ordet censurerad?

Vad betyder ordet censurerad?

Censur, eller förhandsgranskning som det heter i lagen, är ett sätt av stat eller myndigheter att inskränka medborgarnas yttrandefrihet. I lagen framgår att ingen ”myndighet eller annat allmänt organ” får förhandsgranska, förbjuda eller hindra medborgarnas åsikter innan de offentliggörs eller sprids.

Finns det något undantag för censur i Sverige?

I Sverige har regelrätt censur – förhandsgranskning – förekommit vid flera olika tillfällen under landets historia. Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 och tryckfrihetsförordningen från 1766 tillförsäkrar frihet från censur, så länge inget tryckfrihetsbrott begåtts.

Vad är betyder censur?

Censur innebär motsatsen till yttrandefrihet och tryckfrihet. Om det råder censur, som till exempel i en diktatur, får man INTE uttrycka sig fritt inom de områden som är censurerade. Yttrandefriheten är idag vår viktigaste grundlag (dvs. en viktig lag som riksdagen inte kan ändra så lätt).

Hur använder man ordet censur?

Hur används ordet censur?

  1. Jag menar att man i för hög grad har agerat utifrån ett behov av att slippa talet om censur i det offentliga samtalet.
  2. Utländska filmer brukar annars bli kortare i Kina sedan landets censur gjort sitt.
  3. Bland annat fokuserar man på den censur som drabbade de första kysscenerna i indisk film.

Vad censureras i Kina?

Människor som bryter mot lagarna och skriver “olämpliga” saker blir fängslade, vanligtvis är det journalister, bloggare och cyber-dissidenter. Kinas censur förbjuder även sociala medier som nyhetskälla, utan godkännande av myndigheterna. Förbjudet inkluderar populära tjänster som facebook, twitter och youtube.

När hade Sverige censur?

Under andra världskriget, 1939-1945 infördes censur i Sverige. 1941 antogs en ny paragraf i tryckfrihetsförordningen, § 3:9, som gjorde det straffbart att säga kritiska saker om andra länder.

När är censur okej?

Censur är en förhandsgranskning av en offentlig myndighet med antingen t. ex. oacceptabla politiska åsikter eller obscena teater, filmer eller brev som man kan debattera mycket om. Man skulle alltså kunna säga att censur är motsatsen från den yttrandefrihet och tryckfrihet som vi i Sverige är så vana vid.

Varför är censur förbjudet i Sverige?

1941 antogs en ny paragraf i tryckfrihetsförordningen, § 3:9, som gjorde det straffbart att säga kritiska saker om andra länder. Alla texter som stred mot den paragrafen kunde dras in. Det som förbjöds var exempelvis artiklar i tidningar som handlade om sådant som kunde skada Sveriges relation med Tyskland.

Vad betyder självcensur?

Självcensur är censur där den som skapar information själv begränsar den utan direkt tvång från någon auktoritet. Självcensur förekommer på rent personlig nivå då individer begränsar det de säger eller skriver, i synnerhet i sociala medier på internet, för att inte riskera att stöta sig med någon.

Var finns censur?

2006/07:1221 Länder som censurerar Internet Den mest långtgående censuren sker i Burma, Iran, Pakistan, Saudiarabien, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen. Sedan tidigare har den kinesiska diktaturens Internetcensur uppmärksammats, exempelvis har BBC:s hemsida i Kina stängts ned.

Hur fungerar media i Kina?

Kina är världens största mediemarknad och medierna är kontrollerade av staten. Webbsidor blockeras, medier censureras, vissa ämnen är till och med förbjudna. Allt som kan hota kommunistpartiets maktställning i Kina censureras med andra ord.

Vad betyder Förhandscensur?

Straffhotet i sådana fall kan förstås också ses som en slags förhandscensur, men man talar då i stället om inskränkningar i tryckfriheten. Den författare eller utgivare som är beredd att ta en risk och försöka tänja på gränserna hindras alltså inte att publicera.

Share this post