Allmänning

Vad ar en djup depression?

Vad är en djup depression?

En svår eller djup depression påverkar hela ditt liv på ett tydligt sätt. Du kan få svårt att äta, dricka och sova. Du är så sjuk att du inte klarar inte av vardagens krav och det är väldigt tydligt för din omgivning. Det är vanligt med självmordstankar när du har en djup depression.

Kan du söka vård om du har depression?

Det finns hjälp att få. Om du tror att du har en depression ska du söka vård. Du kan hitta mottagningar via 1177. Om det tar emot att söka vård, ta hjälp av din omgivning att kontakta vården. Om du mår så dåligt att du har tankar på att ta ditt liv ska du inte vänta utan söka vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Vad är olika grader av depression?

Olika grader av depression. En depression kan vara lindrig, måttlig eller djup. Om du har en lindrig depression kan du oftast klara av vardagen trots att du mår dåligt. Har du en måttlig depression är vardagen svårare att hantera, men du klarar det mest nödvändiga. Vid en djup depression kommer du knappt upp ur sängen.

Hur påverkas du av depressionen?

Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en

Kan depression vara måttlig eller djup?

En depression kan vara lindrig, måttlig eller djup. Om du har en lindrig depression kan du oftast klara av vardagen trots att du mår dåligt. Har du en måttlig depression är vardagen svårare att hantera, men du klarar det mest nödvändiga. Vid en djup depression kommer du knappt upp ur sängen.

Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?

Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.

Vad är behandling med läkemedel mot depression?

Det finns flera olika typer av läkemedel mot depression. Det är viktigt att behandling med läkemedel hela tiden utvärderas, för att se om den hjälper eller behöver förändras. Läkare ansvarar för din behandling. Det är ofta en läkare som har ansvaret för din behandling.

Kan du ha en depression om du är längre än två veckor?

Du kan ha fått en depression om du under en tid som är längre än två veckor känner dig mycket nedstämd, trött och orkeslös. En depression innebär att du sällan eller aldrig känner någon glädje eller lust. Inte ens när du gör sådant som du vanligtvis brukar gilla.

Share this post