Trendig

Varfor ar elen dyr i sodra Sverige?

Varför är elen dyr i södra Sverige?

Att elen är så mycket dyrare i södra Sverige beror bland annat på avvecklad kärnkraft, låg överföringskapacitet och höga priser i omvärlden. Historiskt har elen kostat lika mycket i hela Sverige men från och med november 2011 började separata priser gälla för Sveriges fyra elområden.

Varför har elpriserna ökat?

Hög efterfrågan på fossila bränslen När restriktionerna så småningom lättade under hösten 2021 och ekonomin startade upp, steg efterfrågan på energi snabbt och så även priserna. Främst har priserna gått upp på grund av höga priser på fossil gas, enligt den europeiska energitillsynsmyndigheten, ACER.

Vad är elpriset i Tyskland?

Tyska elpriser 60 procent högre än i Norden Det högsta timpriset under året var 630 öre/kWh och det lägsta minus 70 öre/kWh. Lägre vindkraftsproduktion medförde även att antalet negativa priser mer än halverades jämfört med förra året. I Tyskland var priset negativt under drygt 130 timmar.

Varför är elpriserna dyrare i södra Sverige?

Eftersom efterfrågan är hög i södra Sverige, men utbudet lägre drivs elpriset upp. Det här är orsakerna till att priserna i söder har varit så mycket högre än i norr, trots att vi haft så stor tillgång på vattenkraft. Den har helt enkelt inte kunnat fraktas från norra till södra Sverige.

Varför höga elpriser södra Sverige?

Jo, priserna i söder är högre eftersom vi använder mer el här än i norr, vilket gör att efterfrågan är större än Skånes lokala elproduktion. Vi måste alltså importera el till oss i SE4. Därför transporterar Svenska kraftnät nationellt elöverskott från SE3, mellersta Sverige, till SE4 och det tar man betalt för.

Varför höga elpriser i Sverige?

Därför är elpriset högt just nu På grund av årets torra sommar och den kalla vintern innan dess innehåller vattenmagasinen mindre vatten än normalt. Elen ska sedan överföras till södra delarna av landet där den mesta av förbrukningen sker, med hjälp av transmissionsnätet.

Hur är elpriserna i Europa?

I genomsnitt har elpriset i Europa ökat med 200 procent mellan april och oktober 2021. Det finns även flera andra faktorer som påverkar den utveckling vi ser i Sverige, som att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige stundtals är begränsad. Idag är också konsumenternas förbrukning inte särskilt flexibel.

Share this post