Blogga

Vad ar en yrkesforening?

Vad är en yrkesförening?

En yrkesförening är en förening av professionell karaktär som består av medlemmar som utövar samma yrke, dessa tillhör vanligtvis yrken som regleras eller erkänns av de normer som tillämpas av staten. Således är en yrkesförening en förening som har en professionell karaktär.

Vad kostar medlemskap i Läkarförbundet?

Många läkare fortsätter att arbeta efter 65 år och behöver ha kvar den fackliga servicen, men utan den juridiska servicen. Därför är åldersgränsen flexibel – det är verksamheten som avgör. Som varaktigt icke yrkesverksam betalar du 77 kr per månad (2022 års avgift) för medlemskapet i Läkarförbundet.

Vad gör Läkarförbundet?

Majoriteten av Sveriges läkare är medlemmar. Tillsammans är vi starka och kan påverka framtidens hälso- och sjukvård. Vi arbetar med läkarnas fackliga frågor som löner, arbetsmiljö och anställningsvillkor och professionsfrågor som utbildning, forskning, etik, sjukvårdspolitik, företagande och ledarskap.

Varför medlem Läkarförbundet?

Som medlem i Läkarförbundet får du hjälp och stöd under hela karriären. Vi jobbar för trygga arbetsvillkor, bra lön och goda utvecklingsmöjligheter. Tillsammans gör vi skillnad.

Vad kostar det att vara med i Läkarförbundet?

Därför är åldersgränsen flexibel – det är verksamheten som avgör. Som varaktigt icke yrkesverksam betalar du 76 kr per månad (2021 års avgift) för medlemskapet i Läkarförbundet. Kostnaden för delföreningar varierar. Avgiften delas upp och aviseras månadsvis.

Vilken A kassa för läkare?

För yrkesverksamma medlemmar i Läkarförbundet ingår inkomstförsäkring. För att försäkringen ska gälla måste du också vara medlem i Akademikernas a-kassa. Du är inte automatiskt medlem i Akademikernas a-kassa genom Läkarförbundet utan måste själv ansöka. Akademikernas a-kassa kostar 130 kronor per månad.

Kan jag vara med i vilken a-kassa som helst?

Vissa a-kassor kan du gå med i oavsett vilken bransch du arbetar i medan andra är specialiserade på en viss yrkesgrupp. Ett grundkrav för alla a-kassor är att du måste ha arbetat i Sverige för att bli medlem.

Vilken a-kassa ska jag gå med i?

Vilken a-kassa du tillhör beror lite på om du vill gå med i en fristående a-kassa eller en facklig a-kassa. En fristående a-kassa kan vem som helst tillhöra medan en a-kassa som är knuten till ett fackförbund har vissa begränsningar. Vissa a-kassor är bara öppna för dig som jobbar inom ett specifikt yrke eller område.

Måste man vara med i rätt a-kassa?

Som medlem i a-kassan får man alltså ersättning om man skulle bli av med sitt jobb. Om detta är det enda man är ute efter går det alltså hur bra som helst att skippa medlemskapet i ett fackförbund och bara satsa på en a-kassa. Du kan vara medlem i fackföreningarnas a-kassor utan att vara medlem i facket.

Vad är det för skillnad på a-kassa och Alfa kassa?

Skillnaden mellan Alfakassan och andra arbetslöshetskassor är förutom att du inte måste arbeta inom ett särskilt yrke eller yrkesgrupp, att du kan ansöka om ersättning även om du sedan innan inte är ansluten till alfakassan som medlem.

Share this post