Populära

Vilka regler finns kring alkoholfria alternativ?

Vilka regler finns kring alkoholfria alternativ?

Vid försäljning av alkoholdrycker skall det därför alltid finnas alkoholfria alternativ för den som inte vill ha alkohol. Kravet är att där det säljs starköl ska det även finnas lättöl, där det säljs vin ska det finnas alkoholfria viner och där det säljs spritdrycker ska det finnas alkoholfria drinkar.

Får minderåriga köpa alkoholfri?

Det finns ingen åldersgräns för alkoholfria drycker så rent juridiskt får vem som helst köpa. Systembolaget väljer att inte sälja alkoholfria drycker till barn och yngre tonåringar utan målsmans sällskap.

Får man servera alkohol utan mat?

Varma maträtter behöver inte serveras. Men serveringstillstånd kan inte beviljas om det enbart finns enklare rätter, exempelvis smörgåsar, hamburgare eller varm korv med bröd.

Får man ta med eget vin på restaurang?

Gäster får inte ta med sig alkohol från restaurangen. Gäster får inte ta med sig egen alkohol och dricka på restaurangen. Du får inte ”låna ut” alkohol som köpts in till restaurangen. Exempelvis när en gäst frågar om de kan få låna/köpa en flaska vin och komma tillbaka med nästa vecka.

Hur länge får man servera alkohol 2022?

Sedan den 24 december är servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat förbjuden mellan klockan 20.00 och 11.00.

Kan barn dricka alkoholfri cider?

Den som är under 18 år får som huvudregel köpa alkoholfria drycker och alkoholhaltiga drycker med mindre än 2,25 volymprocent alkohol (s.k. lättdrycker).

Vad krävs för att få servera alkohol?

För att få ett serveringstillstånd ska du:

  • vara minst 20 år,
  • vara personligt lämplig,
  • vara ekonomiskt lämplig, och.
  • ha tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.

Vem får sälja alkohol till en restaurang?

1 § För servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker och av alkoholdrycksliknande preparat krävs tillstånd av den kommun där serveringsstället är beläget (serveringstillstånd).

Vad är Korkavgift?

Ingen restaurang vill uppmuntra alla gäster att ta med flaskor mot en korkavgift. Restaurangen vill att detta ska vara en exklusiv möjlighet för de trognaste kunderna. Priset för att ta med egen flaska till krogen, själva korkavgiften, varierar beroende på gästen. Normalt handlar det om 100–200 kronor.

Hur länge går man servera alkohol?

Det ska alltid finnas tillgång till ett varierat utbud av lagad eller på annat sätt tillredd mat. Servering av alkoholdrycker får påbörjas tidigast klockan 11.00 och avslutas senast klockan 01.00 i normalfallet.

65 § Föranleder försäljning av alkoholfria drycker olägenheter i fråga om ordning, nykterhet och trevnad skall den som bedriver försäljningen meddelas varning eller förbjudas att fortsätta verksamheten. I sådant ärende kan även meddelas föreskrifter om försäljningens bedrivande.

Får minderåriga köpa alkoholfri cider?

Vad gäller vid servering av alkohol?

Du måste ha tillstånd för att få sälja och servera alkohol (spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat, exempelvis alkoholhaltig glass) till allmänheten och till slutna sällskap.

Share this post