Ny

Vad ar skaligt erbjudande?

Vad är skäligt erbjudande?

Ett erbjudande om omplacering ska vara ett ”skäligt erbjudande”. Det betyder att det erbjudna arbetet ska likna det tidigare arbetet så mycket som möjligt i innehåll och villkor. Och erbjudandet får inte heller vara trakasserande eller ges i syfte att få dig att själv säga upp dig.

Vad får kallas rea?

Väsentligt lägre pris – För att få använda ord som rea, extrapris, nedsatt pris eller liknande måste priset vara väsentligt lägre än det ordinarie priset. Vad som är väsentligt lägre pris avgörs från fall till fall. Det kan variera beroende på vilken vara eller tjänst som säljs.

Vad är skäligt erbjudande företrädesrätt?

Allmänt om företrädesrätt till återanställning En arbetstagare förlorar sin företrädesrätt om arbetstagaren avvisar ett skäligt erbjudande om återanställning. För att en arbetstagare ska ha företrädesrätt till återanställning krävs att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för den anställning som avses.

Vad är 29 29 principen?

I AD 1929 nr 29 utkristalliserades det som kallas för 29/29-principen. Principen innebär att arbetsgivarens omplaceringsrätt avgränsas. För att en omplacering ska vara giltig måste arbetstagarens nya arbetsuppgifter ha ett naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet.

Vad är rea förkortning av?

I rea-tider är det viktigt att du som handlare känner till hur rea tillämpas praktiskt och får användas som begrepp i marknadsföringen. Begreppen, rea, realisation eller uttryck med motsvarande innebörd, så som extrapris eller fyndpris, regleras i marknadsföringslagen.

Vad betyder förkortningen rea?

Rea – en förkortning för realisation. REA (TV-program) – ett ungdomsprogram i SVT. R.E.A. (Roligt Elakt Aktuellt) – en krogshow.

Vad är en rea?

Försäljning till nedsatt pris är den vanligaste formen i dagligt tal, i vardagligt tal rea och realisation innebär då egentligen att man under en begränsad tid eller tills lagret är slut säljer ut något som man har överskott på, speciellt om värdet sjunker ifall man väntar med försäljningen.

Hur länge får man ha en rea?

Hur lång tiden ska vara för en rea kan man inte ange exakt. Det bedöms från fall till fall och beror bland annat på vad det är för typ av vara och vilken bransch det är samt i vilket sammanhang rean äger rum. Enligt Marknadsdomstolen, MD, bör en rea pågå i några få veckor eller högst två månader.

Vad händer vid övertalighet?

Det är du som arbetsgivare som avgör om det råder arbetsbrist. Du behöver inte bevisa det. Arbetsbrist kan vara att det saknas arbetsuppgifter eller att företaget inte har pengar till verksamheten och lönerna. Det kan också ha uppstått en övertalighet på grund av omorganisation.

Vad är en turordningslista?

Den som är sist anställd blir uppsagd först. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre. Även om du har lång anställningstid kan du bli uppsagd om du inte har tillräckliga kvalifikationer för de arbetsuppgifter som återstår.

Vad ska en turordningslista innehålla?

Upprätta sedan en turordningslista. Den ska innehålla vissa fakta: arbetstagarens namn, tjänstebeteckning eller huvudsakliga arbetsuppgifter, anställningsform, tjänstgöringsgrad och första anställningsdatum. Normalt sett tas inte anställda med tidsbegränsade anställningar med på en turordningslista.

Vad är omplacering?

Omplacering används inom arbetsrätten för att beskriva den situation då en arbetsgivare förflyttar en anställd från en typ av arbete och ger honom/henne nya arbetsuppgifter.

Vad menas med tillräckliga kvalifikationer?

Tillräckliga kvalifikationer är en förutsättning Kravet på tillräckliga kvalifikationer innebär enligt lagens förarbeten att det räcker att arbetstagaren har de allmänna kvalifikationer som normalt ställs på den som söker det arbete det är fråga om.

När har man företrädesrätt till anställning?

Villkor för att ha företrädesrätt till återanställning Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist, har du företrädesrätt till återanställning om du har varit anställd sammanlagt mer än 12 månader under de senaste tre åren hos samma arbetsgivare.

Share this post