Ny

Vad heter det avtal som upprattas mellan transportor och avsandare?

Vad heter det avtal som upprättas mellan transportör och avsändare?

8 § Fraktsedel upprättas i flera exemplar, om avsändaren eller fraktföraren begär det. Fraktsedel underskrives av fraktföraren. Underskriften kan vara tryckt eller ersättas med stämpel. Fraktsedel skall överlämnas till avsändaren i samband med att godset mottages till befordran.

https://www.youtube.com/watch?v=Mqr4h-K5mJU

Vad är en CMR fraktsedel?

CMR-fraktsedeln används vid utrikes lastbilstransporter. Fraktsedeln utgör ett internationellt godkänt fraktavtal mellan transportköparen och fraktföraren (transportföretaget). Handelskammaren har ingen ifyllbar dokumentmall eller några anvisningar om hur CMR-fraktsedeln ska fyllas i.

Vad ska fraktsedeln innehålla för uppgifter?

1 Fraktsedeln skall innehålla följande uppgifter: a) ort och dag för utfärdandet; b) avsändarens namn och adress; c) fraktförarens namn; d) ort och dag för godsets mottagande till befordran samt bestämmelseort; e) mottagarens namn och adress; f) gängse benämning på godsets art och på förpackningssättet samt, i fråga om …

Vad menas med Fraktförare?

En fraktförare genomför transporten av en frakt via land, vatten eller luft.

Måste en fraktsedel upprättas vid internationell transport?

1. Fraktsedeln skall, såvida annat icke styrkes, gälla som bevis om att fraktavtal slutits, om avtalsvillkoren och om fraktförarens mottagande av godset.

Vad innebär det att en transportör har strikt ansvar för transporten?

Transportören har ett begränsat ansvar för godsets värde vid minskning, skada och förlust men även ett begränsat ansvar när det kommer till dröjsmål. Därtill innehåller lagstiftningen särskilda bestämmelser vad gäller t. ex. preskription och preklusion.

Vilka ska skriva på en CMR fraktsedel?

I artikel 5 i CMR-konventionen föreskrivs som sagt att fraktsedeln ska upprättas i tre originalexemplar, som ska undertecknas av avsändaren och fraktföraren. Enligt svensk rätt tillåts att underskrifterna är tryckta eller ersatta med avsändarens och fraktförarens stämplar, om fraktsedeln upprättas här i landet.

Vad räknas som godstransport?

Godstransporter definieras vanligen som transporter där syftet i första hand är att förflytta gods eller varor. Transporter som exkluderas från begreppet godstransporter är till exempel egen hemkörning av varor från en butik och transporter där huvudsyftet är att förflytta personer.

Share this post