Frågor

Hur anvander man popnitar?

Hur använder man popnitar?

Nita med popnit

  1. Förborra rakt igenom de material som ska nitas.
  2. Välj en nit som är 3-5 mm längre än hålets djup.
  3. Sätt därefter niten på plats i hålet.
  4. Stiftshuvudet dras in och fäster i niten som utvidgas när stiftet går in i tången och bryts av Kasta stiftet.

När man använder blindnit Vad kallas då deformationen som uppstår?

Nitning är dock fortfarande mycket vanlig i konstruktioner där låg vikt och hög styrka krävs, exempelvis i flygplan. En speciell typ av nitar används även för att förstärka jeans på ett dekorativt sätt. Även andra knappar och detaljer på kläder kan fästas med plastisk deformation likt nitning.

Hur går Popnitning till?

Niten placeras i stansat eller borrat hål och fästs med en popnittång, eller blindnittång som det också kallas. Popnitning är egentligen ganska enkelt: Popnitning går ut på att man klämmer åt popnittången och upprepar detta tills det säger ”pop” (därav namnet popnitning) och nitens splint brister.

Hur går Blindnitning till?

Niten placeras i ett stansat eller borrat hål och fästs med en blindnittång, även kallad popnittång. Arbetsstyckena pressas ihop och splinten går av. Rivet-Expert har ett brett sortiment av blindnitar i olika typer och storlekar.

Hur ser en nit ut?

Nitkroppen är av aluminium och splinten är av stål. En annan typ av klämnit är den som böjer ut tre vingar och drar ihop förbandet på ett mjukt och säkert sätt. Den är också försedd med tätningsbricka för vattentäta förband. Denna typ av nit används i förband där stora rörelser kan uppstå.

Vad är Blindnitning?

En blindnit (ofta även popnit) består av en ihålig nithylsa och en splint. Blindniten monteras från en sida, därav benämningen blindnitning. I tillägg till blindnitar har vi också blindnitmuttrar.

Vad använder man en Nittång till?

En popnit eller blindnit monteras från en sida. Delarna som ska förbindas trycks mot varandra och popniten sätts på plats i hålet. När man klämmer åt nittången upprepade gånger drar den åt sig splinten. Niten expanderar på baksidan av arbetsstycket.

Hur fungerar nitning?

Niten placeras i en nittång, förs in i färdigt hål genom de delar som ska förbindas och verktyget kläms ihop i ett moment. Då dras splinten genom skallen som deformeras på baksidan ända tills splinten går av och ett glappfritt förband har så skapats, utan behov av att komma åt motsatt sida.

Hur sätter man fast nitar?

Sätt i niten som bilden visar, lägg verktyget ovanpå och slå fast med en hammare ovanpå verktyget. Använd ett hårt och stumt underlag som t. ex. ett stengolv eller ett litet städ av hård metall.

Hur nitar man vanligtvis?

Hur fungerar det? Vid infästningen placeras niten i ett stansat eller förborrat hål och nitens yttersta del är böjd eller bockad (s.k. deformerad), så att den utvidgas ca 1,5 gånger den ursprungliga axeldiametern, vilket gör att niten sitter säkert på plats.

Hur fäster man nitar?

Share this post