Trendig

Vilka elproducenter har vi i Sverige?

Vilka elproducenter har vi i Sverige?

Kärnkraften stod för 51 TWh år 2021, vilket motsvarar 31 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Vattenkraften och kärnkraften kompletteras av vindkraft och kraftvärme. Vindkraften stod för 17 procent av den totala produktionen.

Vad gjorde man innan det fanns el?

För att skapa elen använde man sig av turbiner som drevs av strömmande vatten där det fanns. Annars drevs turbinerna av ångmaskiner som gick på fossila bränslen, som kol och olja. Turbinhuset i Västerås. Företaget ASEA etablerade sig i Västerås för att staden kunde erbjuda el från turbinhuset byggt 1888.

Vilka sätt kan man producera el på?

För att producera el behövs egentligen bara något som snurrar eller rör sig upp och ned och en generator. En generator kan bestå av koppartråd som är lindad på en spole, med magneter runt om. När spolen snurrar uppstår ett elektromagnetiskt fält, och ur det alstras el. Rörelsen har blivit elektrisk ström!

Måste Sverige exportera el?

– Att sluta exportera el skulle inte råda bot på kapacitetsbristen. Elenergi och effekt finns i Sverige, men vårt elnät kan inte transportera den efterfrågade elen, det saknas nätkapacitet. Vår basproduktion av vatten- och kärnkraft gör snarare att vi har ett överskott på el, säger Erik.

Vilka är de vanligaste energikällorna som producerar elektricitet globalt?

Under 2018 uppgick världens totala elproduktion till knappt 27 000 TWh. Över 60 procent av elproduktionen sker idag med fossila bränslen, främst kol och naturgas.

Vilka reaktorer är i drift?

Det finns totalt sex kärnreaktorer i drift, fördelade på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Forsmarks kärnkraftverk har tre reaktorer i drift. Oskarshamns kärnkraftverk stängde två av tre reaktorer 2017 och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes två av fyra reaktorer 2019 och 2020.

Har tysk mest olja i?

Så har tysk elproduktion ändrats 2010-2019:

Terawattimmar, år 2010 2019
Stenkol 117 56,9
Olja 8,7 5,7
Naturgas 89,3 91,3
Förbrukning 618,2 574,9

Share this post