Frågor

Hur vet jag om mitt namnbyte gatt igenom?

Hur vet jag om mitt namnbyte gått igenom?

Transportstyrelsen skickar information till dig när du har gjort ditt namnbyte. Läs på Polisens webbplats om hur du gör för att förnya ditt pass.

Hur lång tid tar det att registrera barnets namn?

När ni har fyllt i ansökan skickar ni den till Skatteverket på den adress som står på blanketten. Ansökan måste komma in till Skatteverket inom tre månader från att ert barn har fötts. När Skatteverket har registrerat namnen får ni ett registerutdrag hemskickat där barnets namn framgår.

Kan man byta efternamn efter vigseln?

Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.

Hur kan du byta efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Kan du inte längre lägga till ett mellannamn?

Du kan inte längre lägga till ett mellannamn. Tidigare har du bara kunnat ha efternamn och ett mellannamn. Från den 1 juli 2017 kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Vad är nyheten i personnamnlagen?

En nyhet i personnamnlagen är att du kan ta ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn och kan inte kombineras med ett mellannamn. Båda namnen syns i offentliga sammanhang. Båda namnen räknas som ditt officiella efternamn.

Share this post