Blogga

Varfor har jag sant kontrollbehov?

Varför har jag sånt kontrollbehov?

Kontrollbehov kan vara ett sätt att försöka vara effektiv och hantera stress. Men det kan också vara ett tecken på att belastningen är för hög. Brist på spontanitet kan också handla om att för lite tid finns för avkoppling och roliga saker.

Kan stress utlösa tvångstankar?

Det kan göra dig orolig, ledsen eller arg, och leda till att du slutar göra saker som du tidigare har tyckt om. När man har tvångstankar och tvångshandlingar kallas det för tvångssyndrom, eller OCD (Obsessive-compulsive disorder, på engelska).

Hur ska man göra för att bli av med kontrollbehov?

Adressera den kontrollen som håller dig i ett fängelse. Den kontroll som kontrollerar dig då du inte kan låta bli att ha kvar kontrollen. När du vet vilken kontroll du vill förändra, gör regelbundna övningar, utmaningar och försök att hantera situationer annorlunda. Märk vad som händer.

Hur minskar jag mitt kontrollbehov?

Belöna dig själv när du lyckas släppa på kontrollen. Berätta för andra att du har för avsikt att minska på ditt kontrollbehov. Din omgivning kan ta för givet att du ska göra saker som du brukar och måste få veta att du kommer att släppa vissa bitar. Var medveten om att du gynnas av förändringen.

Vad menas med tvångstankar?

Tvångssyndrom (OCD) är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid. Vanliga former av tvångsproblem kan handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långdragna rengöringsritualer och rädsla för att orsaka andra skada.

Vad är Kompulsioner?

De som lider av OCD kan känna ett intensivt behov av att utföra vissa handlingar på ett speciellt sätt, även om de egentligen är meningslösa. Dessa kallas för kompulsioner (tvångshandlingar). Om den drabbade inte får genomföra ”ritualerna” upplever hen ett starkt obehag.

Share this post