Allmänning

Vad finns det for typer av dokumentation pa forskolan?

Vad finns det för typer av dokumentation på förskolan?

Metoder för att dokumentera

  • filma, fotografera eller spela in ljud.
  • anteckna.
  • låta barnen fotografera eller filma.
  • ha gruppdiskussioner eller göra barnintervjuer.
  • göra barnobservationer.
  • använda diagram.
  • låta barnen skapa teckningar, skisser eller målningar.
  • använda tankekartor.

Hur ska dokumentationen från mötet med föräldrarna se ut?

Det går även att få syn på förhållningssättet till sina arbetskamrater och vilken föräldrakontakt man har. Även barnets utveckling blir tydligt då man använder sig av pedagogisk dokumentation. Delar som kan urskiljas är vilka funderingar barn har, hur de tar till sig kunskap och vilka kunskaper barnen har.

Hur uppmärksammas barn i dokumentation?

En dokumentation kan konstrueras av både barn och vuxna och kan utgöras av bland annat fotografier, anteckningar, videomaterial och alster. Skolverket hänvisar till Lenz Taguchi (2013) som menar att dokumentation blir pedagogisk då vuxna, gärna tillsammans med barn, går tillbaka, synliggör och reflekterar över den.

Hur dokumenterar du aktiviteten?

Genom att göra barnen delaktiga i att själva dokumentera sitt arbete medan det pågår, eller genom att dokumentationen görs bland barnen så att de kan se den och interagera med den (till exempel genom att personalen dokumenterar processen på stora papper), blir barnen involverade i ett reflekterande över det som pågår …

Hur hänger dokumentation och utvärdering ihop?

För att dokumentation och utvärdering ska bli så bra som möjligt behöver arbetslaget ha en bra kommunikation och struktur och organisera arbetet så att alla vet vad som förväntas. Det skapar en trygghet och gör de olika yrkesgrupperna förberedda på att kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Hur gör man en bra dokumentation i förskolan?

Alla som arbetar i förskolan, oavsett utbildning, är viktiga, Det kan nog de allra flesta vara överens om. För att tillsammans skapa de bästa förutsättningarna för utveckling och lärande för barnen behöver vi ge varandra tid, vara lyhörda och lyssna och lita på varandra.

Share this post