Trendig

Hur fungerar Sjominor?

Hur fungerar Sjöminor?

Sjöminor är stationära vapen, och verkar genom de stötvågs- och tryckeffekter som sprängämnet ger när det detonerar. Själva minan utgörs av en vattentät behållare med spräng-laddning och tändanordning, tänkt att orsaka skada på fientliga vattenfarkoster.

Hur fungerar landminor?

En mina är en med tändanordning försedd sprängladdning som placeras på land eller i vattnet och som detonerar när en person, ett fordon eller ett fartyg passerar den. Minor används i första hand för att förhindra eller försvåra fiendens utnyttjande av ett område, eller för att fördröja dennes framträngande.

Hur ser en sjömina ut?

Förankrade minor har en flytande minkropp som via en ankarlina (ofta en vajer) sitter fast i ett ankare. Kan förankras på olika djup. Förankrade minor har oftast ett utseende man förknippar med klassiska sjöminor då flytkroppen måste ges en viss volym för att få tillräcklig flytkraft.

Hur fungerar en mina?

En mina är en med tändanordning försedd sprängladdning som placeras på land eller i vattnet och som detonerar när en person, ett fordon eller ett fartyg passerar den. Minor används i första hand för att förhindra eller försvåra fiendens utnyttjande av ett område, eller för att försinka dennes framträngande.

Hur många minor finns det i Sverige?

Cirka 40 000 minor bedöms finnas kvar än idag. De vanligaste är så kallade förankrade minor. Längs Sveriges kust är det främst i Södra Kvarken, i området mellan Skagen och svenska fastlandet samt i Öresund som en större mängd minor kan förekomma.

Vilka tre länder har flest minor nedgrävda?

Många kan ligga kvar i över femtio år och vänta på sitt offer. Den största koncentrationen av minor är i Afrika och Asien. Afghanistan, Angola och Kambodja är de mest minerade länderna. Enligt UNICEFs beräkningar har ungefär en miljon människor dödats eller lemlästats av landminor sedan 1975.

Hur många minor finns det i världen?

Enligt Landmine Monitors årliga rapport är Västsahara ett av 13 länder i världen som fortfarande har ett område på mer än 100 km2 som är förorenade med minor. Uppskattningsvis finns det cirka 9 miljoner minor i Västsahara men det exakta antalet är inte känt.

Var finns minor?

Den största koncentrationen av minor är i Afrika och Asien. Afghanistan, Angola och Kambodja är de mest minerade länderna. Enligt UNICEFs beräkningar har ungefär en miljon människor dödats eller lemlästats av landminor sedan 1975. De flesta av dem är civila och runt 35 procent är barn under 15 år.

Share this post