Frågor

Hur hittar man Creative Commons?

Hur hittar man Creative Commons?

Organisationen Creative Commons tillhandahåller söktjänsten CC Search. Där väljer du vad du vill söka på, var du vill söka (exempelvis ”Google Images” eller ”Flickr” som är en sajt för fotografer) samt om du vill använda den bild du hittar i kommersiella syften och/eller bearbeta den.

Vart hittar man gratis bilder?

Här är 10 bra sajter där du hittar fria bilder att använda:

  1. Unsplash. Letar du efter riktigt snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar är Unsplash sidan för dig.
  2. Kaboompics.
  3. StockSnap.io.
  4. Gratisography.
  5. Life of Pix.
  6. PicJumbo.
  7. Barnimages.
  8. FoodiesFeed.

Får man använda Creative Commons bilder?

Creative Commons-licenser Licensen innebär att du tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare, skapa nya verk på ditt verk, så länge de anger att du är upphovsperson.

Vad betyder CC Creative Commons?

Creative Commons Erkännande, icke kommersiell – CC (by, nc) Du tillåter andra att använda, sprida och bearbeta ditt verk utan att tjäna pengar på användningen. Villkor: andra måste ange att det är du som är skapare. De får inte använda verket i kommersiella sammanhang.

Vad innebär att mediafiler är märkta med Creative Commons-licens?

Licensen Creative Commons erkännande, inga bearbetningar innebär att du som upphovsman tillåter spridning, kommersiell och ickekommersiell, men du tillåter inte att verket bearbetas. De som sprider ditt verk under denna licens ska sprida ditt verk oförändrat, och du tillåter alltså inte att verket bearbetas.

Hur vet jag om jag får använda en bild?

Hitta bilder med uppgift om hur de får återanvändas

  1. Öppna images.google.com på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Sök efter en bild.
  3. Om du vill begränsa sökresultaten till bilder med uppgift om licens trycker du på Användningsrättigheter.
  4. Tryck på önskad bild.

Hur funkar Creative Commons?

Villkoret innebär att du, som skapare, låter andra kopiera, sprida, visa och använda ditt verk. Du tillåter även andra att skapa nya verk utifrån ditt verk, men med villkoret att de erkänner dig som skapare av ursprungsverket.

Vad är det för skillnad på vanlig upphovsrätt och Creative Commons?

Det innebär att du fritt får använda verket. Upphovsrätten har slutat gälla. Det hör dock till god sed att du talar om vem som är ursprunglig upphovsman. Licensen CC0 betyder att upphovsmannen dedikerat verket till public domain genom att avsäga sig sina rättigheter till verket så långt lagen tillåter.

Vad är det som påverkar hur du får använda ett verk som har en CC licens?

Då exemplar av ett verk framställes eller verket göres tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt god sed kräver. I licenserna syns det som villkoret Erkännande eller förkortningen (by).

Share this post