Allmänning

Hur vet man om man har foretagshalsovard?

Hur vet man om man har företagshälsovård?

”Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården ska särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.”

Har mitt företag företagshälsovård?

6. Finns för alla inom staten. I undersökningar från Arbetsmiljöverket svarar omkring 60 procent av alla sysselsatta män och kvinnor mellan 16 och 64 år att de har tillgång till företagshälsovård genom sitt arbete. Alla som är statligt anställda har tillgång till företagshälsovård.

Vilket ansvar har företagshälsovården?

Företagshälsovårdens främsta uppgift är att ta bort eller minska risker i arbetsmiljön. Om en arbetsgivare inte har tillräcklig tid eller kunskap att minska riskerna på arbetsplatsen kan företagshälsovård anlitas. Hjälpen blir då ett komplement till det egna arbetsmiljöarbetet.

När ska arbetsgivaren anlita företagshälsovård?

Företagshälsovårdens innehåll För att utreda hälsofaktorer som orsakar särskild fara för ohälsa eller har omfattande verkningar på en gemensam arbetsplats, skall arbetsgivarna genom att anlita sakkunskapen inom företagshälsovården samarbeta enligt vad som föreskrivs särskilt.

Är företagshälsovård lagstadgad?

Lagen om företagshälsovård kräver att ett företag måste ordna företagshälsovård för alla sina anställda. I praktiken betyder detta att så snart ditt företag har en anställd så ska företagshälsovård ordnas för personen.

Har alla företag företagshälsovård?

Alla anställda har rätt till företagshälsovård. Företagshälsovården ska arbeta för att förebygga hälsorisker. Som anställd kan du också kontakta företagshälsovården om du drabbas av ohälsa som beror på ditt arbete eller påverkar din arbetssituation.

Har företagshälsovården tystnadsplikt?

Kan företagshälsovården berätta om mina personliga angelägenheter för min chef? Vi har lika stark sekretess/tystnadsplikt som övriga sjukvården. För att berätta något för chefen krävs det att du lämnat ditt medgivande till det.

Share this post