Blogga

Hur mycket skog finns kvar i Sverige?

Hur mycket skog finns kvar i Sverige?

Totalt finns det 27,1 miljoner hektar skogsmark i Sverige. 85,6 procent av denna yta är produktiv skogsmark (23,3 miljoner hektar) och 780 000 hektar (3,4 procent) av den produktiva skogsmarken var skyddad som naturreservat och nationalparker 2014. Det är en ökning med ungefär 40 000 hektar sedan 2003.

Hur mycket skog har försvunnit?

Hela 90 procent av livet på land ryms i våra skogar. Skogar upprätthåller balansen i atmosfären, påverkar klimatet, renar luften vi andas och medverkar i vattnets kretslopp. Uppskattningsvis hälften av jordens ursprungliga skogar har försvunnit och det mesta har skett under de senaste 50 åren.

Hur många procent av skogen är urskog?

I Sverige finns 85 000 hektar urskog, ungefär 0,3 procent av den totala skogsarealen. Det mesta av urskogen finns i de fjällnära områdena, men det finns exempel på urskogsliknande områden nära tättbefolkade orter, till exempel Tyresta nationalpark utanför Stockholm.

Hur mycket har skogen minskat?

Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att arealen anmälningar och ansökningar om avverkning av skog minskade med 12 procent i januari 2022, jämfört med januari 2021. Arealen ansökningar i fjällnära skogar minskade med 89 procent.

Hur mycket skog skövlas per år?

Omkring tio miljoner hektar skog huggs ner i världen varje år. Största förlusten av skog sker i tropikerna, berättar Martin Persson, docent vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg. – Den största drivkraften bakom skövlingen är att man tar marken i anspråk för att odling.

Hur många hektar av Sveriges yta är täckt av skog?

Sveriges landyta är 407 000 kvadratkilometer eller 40,7 miljoner hektar. Av den ytan är 69 procent skogsmark och 8 procent jordbruksmark. Övriga öppna marker som berg, myrar och naturligt gräsbevuxen mark står för 20 procent.

Hur många procent av Sveriges skog är naturskog?

Eftersom väldigt lite av skogen är så orörd genom tiderna att den kvalificerar sig som urskog skyddas även så kallad naturskog. Vid slutet av 2020 omfattade den formellt skyddade skogsmarken totalt 2,4 miljoner hektar, vilket motsvarar 8,7 procent av Sveriges hela skogsmark.

Vilken typ av skog är vanligast i världen?

Världens olika skogstyper beror av jordens klimat På lägre breddgrader växlar skogarna från gles buskskog med läderartade små blad till artrika blandskogar och tempererade regnskogar. Runt ekvatorn övergår skogen till olika typer av tropisk regnskog och, i områden med torrperioder, i tropisk torrskog.

Hur stor är Sveriges största skog?

Skog i Sverige

Sveriges landareal 41,1 milj. ha
Urskog ca 85 000 ha
Ädellövskog ca 150 000 ha
Tätortsnära skogar ca 300 000 ha
Kustnära skogar ca 450 000 ha

Share this post