Frågor

Kan arbetsgivaren dra in semester?

Kan arbetsgivaren dra in semester?

Har arbetsgivaren rätt att återkalla eller avbryta semester? (Uppdaterad: 29 juni 2021) För att arbetsgivaren ska kunna återkalla beslut om beviljad men inte påbörjad semester så krävs att arbetsgivaren och arbetstagaren är överens om detta, eller att arbetsgivaren har fog att ändra förläggningen.

Har arbetsgivaren rätt att bestämma när jag ska ha semester?

Går det inte att komma överens om när semestern ska förläggas, bestämmer din arbetsgivare över förläggningen. Arbetsgivaren har en skyldighet att förlägga och bevilja en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor (den så kallade huvudsemestern) under perioden juni – augusti.

Hur fördela semester?

Arbetsgivaren ska kunna motivera semesterbeslutet Lagen erbjuder i sig inga tydliga regler för hur arbetsgivaren ska fördela semestern. Enligt lagen finns det 24 semesterdagar och arbetsgivaren ska placera ut dem under semesterperioden mellan maj och september.

Kan man tvinga någon att ta semester?

Unionen svarar: Nej, din arbetsgivare kan inte tvinga dig att ta ut semester eller obetald ledighet, även om det tillfälligt saknas arbetsuppgifter. Arbetsgivaren kan ha rätt att beordra dig att arbeta hemifrån eller att arbetsbefria dig med lön.

Kan man dra tillbaka sin semester?

Du kan inte ensidigt avbryta eller ändra din semester, men diskutera med din chef. Om din arbetsgivare beordrar dig att avbryta semester kan du inte neka.

När måste man bestämma semester?

Beslut om när semesterperiod är förlagd ska arbetsgivaren ge minst två månader i förväg. Det innebär att arbetsgivare måste påbörja semesterplaneringen i god tid. I mars bör allt vara klart. Det är inte helt ovanligt att många på samma arbetsplats vill ha semester under samma period.

När lämna in ansökan om semester?

Vill inte ta ut semester?

Arbetsgivaren har ansvaret för att personalen får sin betalda semesterledighet och det är arbetsgivaren som till syvende och sist ska förlägga den betalda semestern för varje anställd. Det är inte något som kan överlåtas till de anställda att bestämma om man vill ta ut 20 dagar eller inte.

Share this post