Trendig

Vad ar skillnaden mellan overvikt och fetma?

Vad är skillnaden mellan övervikt och fetma?

Om man har ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas man som normalviktig. Att ha ett lågt BMI, under 18,5 är inte heller bra för hälsan och kallas för undervikt. Ligger BMI mellan 25 och 30 räknas det som övervikt och om BMI ligger över 30 räknas det som fetma, se tabell 1.

BMI beräknas genom att kroppsvikten (kg) divideras med kroppslängden i kvadrat (m2). Undervikt innebär ett BMI under 18,5, normalvikt 18,5–24,9, övervikt 25,0–29,9 och fetma 30 eller högre. För barn finns flera olika klassificeringssystem.

Hur många procent av Sveriges befolkning är överviktiga?

Vid mätningen 2021 uppgav mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning 16–84 år övervikt eller fetma (figur 1). Förekomsten var högre bland män, 58 procent, än bland kvinnor, 46 procent. Motsvarande siffror för fetma (enbart) var 16 procent både bland kvinnor och män.

Varför kan man få diabetes av fetma?

Förstoring av fettceller är också associerad med insulinresistens, när celler i kroppen inte svarar på insulin som de ska. Insulinets viktigaste uppgift är att reglera tillgången till energi, glukos, för kroppens celler. När den funktionen störs, som vid insulinresistens, ökar risken för typ 2-diabetes.

Vilka behandlingar finns det för fetma?

En behandling mot fetma är att operera bort en del av magsäcken. I Sverige används framförallt metoderna, gastric sleeve, gastric bypass, och duodenal switch. Efter en operation är det många som går ner i vikt och som behåller den nya lägre vikten länge.

Vad räknas som övervikt?

Hur många har BMI över 40?

BMI (kg/m2)

BMI (kg/m2)
18,5-24,9 Normalvikt
25-29,9 Övervikt
30-39,9 Fetma
>40 Grav fetma

Hur mycket går man ner med Saxenda?

Vad Saxenda används för BMI (Body Mass Index) är ett mått på din vikt i förhållande till din längd. Du ska bara fortsätta att använda Saxenda om du har gått ner minst 5% av din initiala kroppsvikt efter 12 veckor med doseringen 3,0 mg/dag (se avsnitt 3).

Share this post