Frågor

Vad hander den 23 juni?

Vad händer den 23 juni?

Händelser

  • 964 – Påven Benedictus V blir avsatt efter endast en månad på påvestolen (sedan 22 maj).
  • 1314 – En engelsk här kommer för att undsätta slottet Stirling Castle i Skottland, som är i engelska händer sedan engelsmännens invasionen av Skottland i slutet av 1200-talet, men som belägras av skottarna.

Vem fyller år 23 juni?

Månadens mest sökta

1. Carola 1288
2. Per-Erik Hallin 1074
3. Agnetha Fältskog 1001
4. Lena Maria Klingvall 963
5. Evie Tornquist-Karlsson 933

Är det röd dag på midsommarafton?

Midsommarafton infaller alltid på en fredag och även om det inte är en röd dag så är du ledig. Det beror på att midsommarafton hör till det som kallas allmän helgdag och enligt semesterlagen (1977:480) har arbetstagare rätt till semesterförmåner enligt den här lagen.

När blev midsommar fast?

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

När infördes midsommar?

Kort svar: Att midsommarafton alltid skulle inträffa på en fredag beslutades av riksdagen 1952 och den första midsommarafton som berördes var midsommarafton 1953. Midsommar (till skillnad från midvinter) infaller i anslutning till solståndet – alltså när det är som ljusast på året.

Är midsommarafton arbetsdag?

Nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, påskafton, annandag påsk, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, pingstafton, pingstdagen, Sveriges nationaldag, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton är arbetsfria dagar med bibehållen lön.

Vad händer den 23 juli?

1962 – Den första direktsändningen av tv över Atlanten genomförs via Telstarsatellit. Detta innebär att tv-tittare i Europa kan se amerikansk tv i direktsändning, bland annat nyheter ledda av nyhetsankaret Walter Cronkite. 1967 – Det amerikanskstyrda territoriet Puerto Rico håller en folkomröstning om öns status.

Hur många fyller år den 24 juni?

Operasångerskan Sylvia Lindenstrand fyller 64 år på fredag (24/6). Rockmusikern Mick Fleetwood fyller 63 år på fredag (24/6). Sångerskan Sissel Kyrkjebö fyller 36 år på fredag (24/6).

Vem firas 23 juli?

Kort svar: Emma har namnsdag 23 juli eftersom dåvarande kronprinsparet 1827 ville att deras barn (om det blev en flicka) skulle heta Emma och då behövde man få in det namnet i almanackan.

Vad hände 24 juni?

Johannes Döparens dag – Denna benämning på dagens datum infördes i de medeltida helgonkalendarierna, då Johannes döparen hade blivit helgonförklarad redan på 400-talet och fått sin festdag denna dag (på grund av att han ska ha fötts denna dag). Det har därför funnits på dagens datum sedan gammalt och har inte flyttats.

Share this post