Blogga

Vad ar en PTC?

Vad är en PTC?

PTC är en förkortning på Percutan Transhepatisk Cholangio- grafi och är en röntgenundersökning av gallgångarna i levern och gallgångarna från levern till tarmen.

Hur fungerar PTC värmare?

En PTC, eller halvledare, är en keramiskt baserad elektrisk komponent med temperaturberoende motstånd som används som värmeelement. Dess positiva temperaturkoefficient tillåter elektrisk ström att flyta bättre vid låga temperaturer än vid höga temperaturer.

Vad är en Termistorgivare?

En termistor är en elektronikkomponent, en resistor vars resistans är beroende av temperaturen. Den är framställd av ett halvledarmaterial, till exempel en enkristall av kisel så att dess resistivitet och temperaturkänslighet bestäms av halvledarens art, halten av föroreningar och temperaturen.

Hur fungerar termistorn?

En termistor fungerar på så sätt att den ändrar resistans beroende på vilken yttre/inre temperatur den utsätts för. Vid låga temperaturer är resistansen hög och vid höga temperaturer blir resistansen låg.

Vad är NTC?

Ett NTC-motstånd (Negative temperature coefficient) minskar istället resistansen med stigande temperatur. Detta motstånd kan användas som en temperatursensor som exempelvis kan hålla koll på temperaturen i din elektronik eller applikation.

Vad ska man tänka på när man spolar ett dränage?

o Spruta in ordinerad mängd NaCl långsamt. Om smärta upplevs under spolningen, vänta en stund och spola då smärtan har gått över. o Aspirera ut ordinerad mängd NaCl. o Vrid om trevägskran så att läckage ut ej kan ske och så att utflöde möjliggörs.

Hur tömmer man dränage?

Dränage tas bort efter kontrollröntgen och läkarordination. Avveckling av pleuradränage bör göras av läkare, thorax- eller IVA-sjuksköterska. Patienten ligger på rygg i sängen och smärtstillande läkemedel ges efter ordination då borttagandet kan göra ont och ge obehag.

Share this post