Rekommendationer

Vilka olika koordinatsystem finns det?

Vilka olika koordinatsystem finns det?

WGS84 och SWEREF99 är två sätt att koppla koordinaterna i latitud och longitud till själva jordklotet. WGS84 fungerar i hela världen och är vanlig i GPS-mottagare mm medan SWEREF99 är anpassat för Sverige och används exempelvis för Lantmäteriets kartor.

Vad kallas den punkt där koordinaterna skär varandra?

Det finns endast en punkt (x, y) som ligger på båda linjerna och det är skärningspunkten.

Vad är en origo?

Vad betyder Origo? Origo är latin och namnger skärningspunkten mitt i ett koordinatsystem där axlarna skär varandra.

Vad kallas en funktion vars graf är en rät linje genom origo?

Med proportionalitet menar vi en funktion vars graf är en rät linje som går igenom punkten origo. kan vi alltså använda grafer till att läsa av funktionsvärden för olika värden på variabeln.

Vad är skillnaden mellan X och y i koordinatsystemet?

x-axeln och y-axeln skär varandra i sina respektive 0-punkter, det vill säga där deras värden är lika med noll: x = 0 och y = 0. Denna punkt, där koordinataxlarna skär varandra, kallas origo. Om en punkt har markerats någonstans i koordinatsystemet så kommer man att kunna läsa av vilket värde punkten har på respektive axel.

Vad är avståndet mellan båda punkterna i koordinatsystemet?

Avståndet mellan punkten A och punkten B är alltså ungefär 6,4 längdenheter. Allmänt lyder avståndsformeln för vilka två punkter som helst i koordinatsystemet: där d är avståndet mellan de båda punkterna, x1 och y1 är den ena punktens koordinater, och x2 och y2 är den andra punktens koordinater.

Vad är den koordinataxel som går i horisontell riktning?

Den koordinataxel som går i horisontell riktning kallas i regel för x-axeln och den andra, som går i vertikal riktning, kallas för y-axeln. x -axeln och y -axeln skär varandra i sina respektive 0-punkter, det vill säga där deras värden är lika med noll: x = 0 och y = 0.

Share this post