Populära

Vad galler vid avslutad provanstallning?

Vad gäller vid avslutad provanställning?

Uppsägningstid vid provanställning Den vanligaste uppsägningstiden i kollektivavtalen är att både arbetsgivaren och arbetstagaren har en uppsägningstid om 1 månad under den tid som prövoperioden pågår. Men reglerna kan vara olika och se olika ut i slutet av prövoperioden. Därför måste det kollas upp i aktuellt avtal.

När slutar en provanställning?

Provanställningen kan max pågå i sex månader, utan förlängning. Sedan övergår den automatiskt till en tillsvidareanställning med oförändrade villkor. En arbetsgivare som vill att en provanställning ska avbrytas i förtid måste meddela arbetstagaren minst två veckor i förväg.

Kan man sluta på dagen vid provanställning?

Lagen reglerar inte vad som gäller om du som anställd vill avsluta din provanställning i förtid. Det innebär att du i princip kan sluta arbetet samma dag. Det man som arbetstagare bör tänka på då är eventuella konsekvenser av att sluta arbetet på så sätt, exempelvis framtida referenser och liknande.

Hur lång är en provanställning?

Provanställning är en visstidsanställning som får vara högst 6 månader lång. Huvudregeln är att en provanställning inte får vara längre än sex månader men givetvis kortare. Reglerna kring hur en provanställning avbryts eller sägs upp kan vara olika beroende på om det finns kollektivavtal eller inte.

Hur lång är uppsägningstiden för din provanställning?

Tänk också på att uppsägningstiden kan vara olika lång. Om det krävs skriftligt besked till din arbetsgivare för att avbryta din provanställning kan du använda dig av texten nedan. Även om det inte krävs, rekommenderas att du gör det skriftligen för tydlighets skull, ifall det skulle bli tvist med din arbetsgivare.

Kan du avbryta din provanställning i förtid?

En provanställning är en osäker anställningsform eftersom din arbetsgivare när som helst kan avbryta anställningen. Arbetsgivaren behöver inte förhandla, utan kan avsluta din provanställning utan att ange något skäl för uppsägningen. Även du som anställd har rätt att avbryta provanställningen i förtid.

Share this post