Rekommendationer

Hur Koldioxidkompensera?

Hur Koldioxidkompensera?

“Koldioxidkompensation är ett verktyg för företag eller privatpersoner att minska de mängder koldioxid som bär deras fotavtryck. Detta genom att betala företag som jobbar med att på olika sätt minska den totala mängden koldioxid som produceras årligen, exempelvis genom att plantera träd”.

Hur tillverkas CO2?

Koldioxid bildas vid förbränning av kolföreningar i syre men största andelen av tillflödet av koldioxid till atmosfären kommer från naturliga processer. Vid förbränning av biomassa ökar inte halten av koldioxid i atmosfären, så länge biomassan tillåts växa upp igen och åter absorbera samma mängd koldioxid.

Hur finansieras HYBRIT?

HYBRIT står för Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Projektet finansieras dels av företagen själva men också med stöd från Energimyndigheten. Både statsminister Stefan Löfven och klimat- och miljöminister Isabella Lövin medverkade vid starten av pilotanläggningen i Luleå i augusti 2020.

Hur kan man klimatkompensera?

Det kan ske genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan. Kompensationen kan också bygga på att ge pengar till exempelvis trädplantering eller utbyggnad av förnybar energi, som ersätter fossil energi. Den som köper klimatkompensationen får då ett bevis som motsvarar de minskade utsläppen.

Hur många olika grundämnen består koldioxid av?

Koldioxid (CO2) är en färglös och luktfri gas med en svagt sur smak. CO2 är molekylformeln för den kemiska föreningen mellan grundämnena kol (C) och syre (O).

Kan man göra stål utan kol?

HYBRIT är ett samarbete mellan LKAB, SSAB och Vattenfall med målet att skapa en helt fossilfri process för järn- och ståltillverkning. Istället för kol ska vätgas användas för att reducera LKAB:s järnmalm till järn – det största teknikskiftet inom järn- och stålindustrin på 1000 år.

Hur gör man stål av järnmalm?

Stål får man genom att göra järn mindre mjukt. Vi har utvunnit och bearbetat metaller i ungefär 9 000 år. Vid ståltillverkning förädlas järnmalm genom så kallad färskning. Man blåser kall syrgas mot upphettat råjärn för att bli av med kol och föroreningar och göra stålet hållbart.

Share this post