Hur kan man ta reda på om man har dyslexi?
Vänder på bokstäverna i ord. Skriver otydligt, utelämnar eller byter plats på bokstäver. Läser långsamt och fastnar eller hakar upp dig på ord eller läser snabbt och fel. Inlärningssvårigheter, oftast koncentrerar sig personer med dyslexi mer på att läsa och stava rätt än att förstå innehållet och sammanhanget.
Hur gör man utredning av dyslexi?
Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.
Kan det behövas intyg om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi?
Intyg. Intyg om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi kan behövas i vissa fall, till exempel: om man behöver extra tid på högskoleprovet. eller när man ska ta körkort och göra teoriprov hos Trafikverket. Ibland kan man vara tvungen att utreda flera gånger i livet eftersom intyget inte får vara alltför gammalt.
Har du kunskap om dyslexi eller dyskalkyli?
1. Person med kunskap om dyslexi eller dyskalkyli, som vet hur den ska utredas, ställer diagnos. Din husläkare kan till exempel remittera dig till en logoped för utredning. Eller så gör specialpedagogen i skolan en utredning. 2. Speciallärare, specialpedagog eller logoped bedömer kvalitén på utredningen.
Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?
Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.