Rekommendationer

Nar slutar man med cellgifter?

När slutar man med cellgifter?

Med återkommande palliativa cytostatikakurer kan en tumör hållas i schack under en lång period, och symtom som exempelvis smärta kan lindras. Cytostatika är en viktig behandling även när cancern inte kan botas. Men det finns en brytpunkt när den gör mer skada än nytta, säger forskaren Ulla Näppä.

Kan man bota metastaser?

Metastaser kan i en del fall behandlas på samma sätt som modertumören, men för att behandla metastaser kan det också behövas andra typer av insatser. Behandlingar som kan bli aktuella är till exempel: operation när det är möjligt.

Hur länge kan man ge cellgift?

Hur många kurer du kommer att få beror på din typ av cancer. Vanligast är att du får behandling under några månader upp till ett år. Cytostatika påverkar även friska celler. Därför kan du få biverkningar av behandlingen.

Vilka cancerformer är vanligast i Sverige?

Cancer är ett samlingsnamn för över 200 enskilda cancerformer där prostatacancer är den vanligaste i Sverige, följt av bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer.

Vad är en cancersjukdom?

En cancersjukdom börjar med att celler i kroppen får en genetisk förändring som sedan inte repareras. Dessa genetiska förändringar kan drabba i princip alla celler i olika organ och kan sedan leda till olika cancerformer, såsom bröstcancer, prostatacancer eller lungcancer.

Vad är andra fasen av cancer?

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Vad är symptomen på cancern?

Cancern ger i början sällan några symptom alls, men sedan uppträder problem med urinering och ibland även blod i urinen. Ibland visar sig inte symptom förrän cancern har spridit sig till andra organ och märks till exempel trötthet, viktminskning eller blodbrist.

Vanligtvis får du cytostatika några dagar i följd och sedan görs ett uppehåll på några veckor innan du börjar en ny behandling. Dessa återkommande behandlingar brukar kallas kurer. Hur många kurer du kommer att få beror på din typ av cancer. Vanligast är att du får behandling under några månader upp till ett år.

Hur länge kan man ta zytiga?

Zytiga sköt också upp tiden till att sjukdomen försämrats, från i median 15 månader till 33 månader.

Share this post