Allmänning

Hur har man anvant akropolisklippan?

Hur har man använt akropolisklippan?

Senare, under den mykenska perioden, 1600-1000 f.Kr., fick klippan stor betydelse som ett av de centra som anlades runt om i det mykenska Grekland. Förutom att vara en befästning utgjorde Akropolis en kultplats.

https://www.youtube.com/watch?v=_tYPp_9Vpos

Hur gammalt är Akropolis?

Parthenon är en av världens mest berömda byggnader, snart 2500 år gammal, och hela Akropolis togs upp på Unescos världsarvslista 1987.

Vad menar man när man talar om antiken?

Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.

Vad heter klippan som Parthenon står på?

Akropolis betyder ”överst i staden”, och det är precis det som Akropolisklippan i Aten är. Klippan är ett stort kalkstensberg som höjer sig 150 meter över havet, och denna klippa har spelat en central roll i den grekiska historien.

Hur har akropolisklippan förändrats?

Klippans platå var 300 meter lång och 150 meter bred. När perserna (under de s.k. perserkrigen) intog Aten 480 f.Kr härjades Akropolis svårt. Men under Atens glansperiod, då Perikles var stadens styresman, lade staden ut enorma belopp för att uppföra tempel till ära för Atens beskyddarinna – gudinnan Athena.

Hur byggdes man Akropolis?

För att bygga Akropolis huvudtempel, Parthenon, användes över 20 000 ton marmor. Initiativet kom från invånarna i Aten som var övertygade om att krigsgudinnan Athena hjälpt dem vinna slaget mot den persiska kungen Darioes, där Athenarna, enligt historikern Herodotos, endast förlorat 192 man.

Vad är hämmad?

Ordet hämma är en synonym till undertrycka och försvåra och kan bland annat beskrivas som ”utgör hinder för”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hämma samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Share this post