Frågor

Vad ar ett bolags substansvarde?

Vad är ett bolags substansvärde?

Substansvärdering är ett vanligt sätt att värdera företag på. Denna typ av värdering utgår från företagets substansvärde, företagets eget kapital. Lite förenklat kan man säga att substansvärde är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder, vilket motsvarar det egna kapitalet.

Vad är en premie?

Premie är den avgift som försäkringsbolaget tar ut för att försäkra ett objekt under en viss tid, det vill säga försäkringsperioden. Priset för försäkringen är alltså den totala premie du får betala, inklusive alla delpremier (till exempel trafikförsäkringspremie samt delkaskopremie i en halvförsäkring för fordon).

Vad menas med substansrabatt?

Substansrabatten är aktiens lägre värdering i förhållande till substansvärdet. För att uttrycka det lite begripligare: Om vi tar Industrivärden som exempel så är ju det bolagets enda uppgift att äga börsnoterade aktier och tjäna pengar på utdelningar från de bolag som ägs.

Var ser man substansvärde?

Hur hittar man substansvärde Du dividerar helt enkelt företagets eget kapital, det vill säga tillgångar minus skulder, med antal aktier.

Hur räknas substansrabatt?

Du kan nämligen köpa en del av tillgångarna till ett lägre pris genom att köpa den enskilda aktien, än att gå ut och förvärva innehaven direkt. Således ser du en substansrabatt genom att jämföra substansvärde med aktiemarknadens värdering av de tillgångar som företaget innehar.

Hur ser man substansrabatt?

Mer om substansrabatt För att räkna ut ett investmentbolag substansvärde så tar du det samlade marknadsvärdet på ett investmentbolags innehav plus nettoskuld. Dela sedan det totala substansvärdet med antal aktier så får du sedan investmentbolagets substansvärde per aktie.

Vad är premie och rabatt?

När ett investmentbolags aktiekurs är högre än det underliggande substansvärdet brukar det kallas att det handlas till en premie. Motsatsen, när kursen är lägre än värdet man får, kallas för rabatt.

Share this post