Populära

Vad ar typiskt for en notis?

Vad är typiskt för en notis?

Notisen är den mest komprimerade nyhetstexten. Den ska vara kort och informativ och ha ett enkelt språk, som effektivt och direkt berättar det viktigaste i en händelse. I det är lektionsförslaget ger vi förslag på hur ni i klassen kan analysera journalisternas notiser och hur eleverna kan skriva egna.

Vem skriver en notis?

Din uppgift är att skriva en notis om en händelse på (vår skola). Det kan vara något som hänt på riktigt eller något påhittat. Tänk på att följa mallen för en notis – den ska vara kortfattad och svara på frågorna vad, vem, när, var, hur och varför. ’

Vad är skillnaden mellan notis och nyhetsartikel?

En notis är ungefär samma sak som en nyhetsartikel fast mycket kortare. Här finns inte någon ingress, utan innehåller direkt all fakta som läsaren behöver för att förstå sammanhanget. En notis ska vara kort, informativ, effektiv och direkt.

Vad är typiskt för olika texttyper?

Påverka: Argumenterande text : Insändare , Inlägg eller Debattartikel.

  • Roa: Krönika , Kåseri eller Blogg.
  • Beröra: Roman , Novell eller Poesi.
  • Informera: Rapport , Facklitteratur eller Uppsats.
  • Instruera: Manual , Produktbeskrivning eller Recept.
  • Uppröra: Inlägg , Roman eller Manifest.
  • Vilka likheter finns det mellan nyhetsartiklar och notiser?

    Notiser kan man läsa i både papperstidningar och nättidningar. Notisen har till uppgift att på ett objektivt och sakligt sätt förmedla information om händelser som har inträffat till allmänheten. Notisen har stora likheter med nyhetsartikeln, även om det rent form mässigt finns ett par skillnader (se mer nedan).

    Vilken texttyp?

    Olika texttyper kan antingen vara beskrivande, berättande, argumenterande eller utredande. Blogg , Dramatik , Fabel (2) , Insändare , Krönika , Kåseri , Lyrik , Poesi , Dikt , Novell , Prosa , Roman och Sonett .

    Notisen är en informerande text som på ett mycket kortfattat sätt beskriver och sammanfattar en nyhet som har hänt. Notiser kan man läsa i både papperstidningar och nättidningar. Notisen har till uppgift att på ett objektivt och sakligt sätt förmedla information om händelser som har inträffat till allmänheten.

    Vad är typiskt för nyhetsartiklar?

    NyhetsartikelNs struktur En nyhetsartikel består till formen av en rubrik, en ingress och en bröd- text. Dessutom brukar nyhetsartikeln ofta kompletteras med till exempel bilder, diagram eller faktarutor.

    Share this post