Rekommendationer

Vilka digitala verktyg finns i skolan?

Vilka digitala verktyg finns i skolan?

Digitala lärresurser är ett sammanfattande begrepp för material som är digitalt och till nytta i undervisning och lärande. Det kan vara en hel webbplats, ett läromedel, en bild eller en ljudfil. Sociala medier, video, spel, appar eller en programmeringsbar robot är ytterligare exempel på digitala lärresurser.

Varför ska man använda digitala lärresurser i skolan?

Digitala lärresurser kan stimulera elevers motivation, engagemang och lärande. Men det sker inte automatiskt, utan det är mycket viktigt att läraren gör goda val av verktyg i sin planering och strukturering av elevernas arbete, visar forskning.

Vilka digitala hjälpmedel brukar du använda tipsa andra?

Många skolor har skaffat lösningar som Google Classroom och Microsoft 365, och här finns en rad praktiska verktyg inbyggda. Det är med andra ord klokt att kontrollera vad ni redan har tillgång till innan ni skaffar något nytt. Genom att använda skolans befintliga tjänster undviker ni också GDPR-problematiken.

Vad är digitalt lärande?

Alla barn, elever och vuxna har rätt till kunskapsutveckling och likvärdighet i förskola, skola och vuxenutbildning. Med digitala verktyg och tjänster finns stora möjligheter att anpassa studiesituationen utifrån enskilda personers behov av stöd.

Hur man kan använda media som verktyg för lärande?

Ett sätt att utveckla barnens lek och lärmiljöer. Lärplattor används tillsammans med till exempel; pedagogiska appar, fotografering och filmning, Green-Screen och QR-koder. Detta ger barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att använda och förstå digitala verktyg och medier.

Hur kan man använda digitala medier för kreativa uttryck?

Barnen använder också kameran för att göra digitala berättelser i olika applikationer på lärplattan.” Ett sätt för barnen att utveckla sin digitala kompetens kan exempelvis vara genom att de själva får möjlighet att undersöka ett fenomen, genom att skapa och samarbeta med digitala verktyg.

Vad är viktigt för den vuxne att tänka på när man jobbar med digitala medier i förskolan?

Barn har rätt till sin kroppsliga och personliga integritet. Det är viktigt att tänka på när man arbetar med eller använder sig av exempelvis foto och film på förskolan. Både vuxna och barn behöver reflektera över och utveckla ett ansvarsfullt sätt till bilder, film och annan dokumentation som visar personer.

Vilka digitala hjälpmedel kan du använda i din yrkesroll Förklara även hur dessa hjälpmedel kan användas och ge tydliga exempel?

Kommunikation och stöd i vardagen Bildtelefoni.net är en kostnadsfri tjänst som genom trepartssamtal och -video möjliggör för personer som använder svenskt teckenspråk och personer som använder svenskt tal att ringa till varandra, eller för personer som befinner sig på samma plats att få samtal distanstolkade.

Vad är Specialpedagogiska verktyg?

En app eller ett program som används pedagogiskt är en del i elevens lärsituation. De krav som bör ställas på pedagogiska appar eller program ska möta olika behov i undervisningssituationen. Barn och elever som inte ser eller kan läsa vad som står på skärmen kan till exempel behöva få texten uppläst.

Varför elever i skolan behöver utveckla digital kompetens?

Ett viktigt syfte med digitaliseringen i skolväsendet är att öka kvaliteten i undervisningen. Bland annat genom nya arbetssätt och digitala lärverktyg. Läroplanen är tydlig med vad skolan ska bidra med i fråga om utveckling av elevernas förståelse och förmåga.

Är dagens användning av digitala verktyg positiv eller negativ för det svenska språket?

Digitala hjälpmedel kan vara nyttiga, men används ofta fel, menar vissa forskare. Det finns digitala läromedel som håller hög kvalitet, men det är många som inte alls har någon effekt eller till och med har negativ effekt, säger Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds och Linköpings universitet.

Vad är digitala läromedel?

Möjligheten att man kan ha ett eget lärande och att man bygger upp ett kognitivt lärande med interaktiva lärare. Man kan ha en genomgång av något rent digitalt vilket i en förlängning kan ta bort läraren då man talar om och förklarar hur saker fungerar, däremot så kan lärare vara mer en hjälpande hand.

Varför digital kompetens?

Digital kompetens behövs för att kunna använda digitala tjänster, lösa problem, kommunicera, hantera information och för att kunna samarbeta. Digital kompetens är också viktigt för att kunna skapa och dela digitalt innehåll effektivt, säkert, kritiskt, kreativt och etiskt.

Varför digitalisera skolan?

Ökad motivation och förbättrad läs- och skrivinlärning framhålls ofta som några av de positiva följderna av skolans digitalisering. I motsatt vågskål finns forskning som tyder på att vi minns bättre när vi skriver för hand och att den distraktion som digitala verktyg kan innebära snarare är ett hinder för lärande.

Hur har teknologin påverkat det svenska språket?

Hur tekniken driver språkutvecklingen. Språket utvecklas och anpassas hela tiden, allt eftersom vi hittar på nya ord som bättre speglar vårt samhälle och vår kultur. Inte minst påverkas det av teknikens stora roll i våra liv. När den tekniska utvecklingen går snabbare än någonsin förändras också språket i rekordfart.

Hur påverkas vårt språk i en digitaliserad värld?

Det strösslas med franska influenser och lånord när Språket öppnar dörren till tårtorna, kakorna och desserternas värld. Det gnisslar, spjärnar emot och känns inte rätt. Vissa språkliga uttryck kan uppfattas som motsägelsefulla, ologiska eller helt enkelt fel. Språket tar upp lyssnarnas skavigaste språkfunderingar.

Share this post