Populära

Vad finns det for hjalpmedel?

Vad finns det för hjälpmedel?

Exempel på produkter som ofta kallas arbetstekniska hjälpmedel är personlyftar, sängar, mobila dusch- och toalettstolar och olika typer av förflyttningshjälpmedel såsom vårdbälte, glidbräda, glidmatta och vridplatta.

Vad är Turner hjälpmedel?

Turner är en vridplatta med stödhandtag som ger en enkel och säker förflyttning som dessutom är skonsam mot ryggen. Gliddetaljen på fotplattans framkant gör det lätt att placera Turner nära brukaren.

Olika typer av hjälpmedel

  • Hörapparater och andra hörhjälpmedel, till exempel telefonhjälpmedel och signalsystem.
  • Synhjälpmedel, till exempel Daisyspelare och punktskriftsprogram.
  • Inkontinenshjälpmedel, till exempel katetrar och lakansskydd.
  • Hjälpmedel för kognitivt stöd, till exempel planeringstavlor och klockor.

Vad är hjälpmedel bra för?

Syftet med hjälpmedlen är att så långt möjligt underlätta för en person med funktionsnedsättning att förflytta sig, uppfatta/förstå samt kommunicera med omvärlden, fungera i hemmet och i närmiljön, sköta vardagslivets rutiner i hemmet, gå i skola, sköta ett arbete och delta i fritids- och rekreationsaktiviteter (SFS …

Vem har rätt till hjälpmedel?

Hjälpmedel förskrivs av både regioner och kommuner. Förskrivare är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal exempelvis arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, dietist, sjuksköterska, läkare, audionom och synpedagog.

Vem har rätt till rollator?

Kommunerna har ansvaret för alla hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmen inklusive förskrivning av hjälpmedel som utförs av sjuksköterska, distriktssköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast.

Vad menas med förskrivare?

En förskrivare är den som tillsammans med dig utreder och bedömer dina behov av hjälpmedel. Den som förskriver, det vill säga skriver ut hjälpmedlet, har även ansvar för att informera dig om hur det används och träna dig i att använda hjälpmedlet.

Vad är en förskrivare?

En förskrivare är den som tillsammans med dig utreder och bedömer dina behov av hjälpmedel. Förskrivaren skriver ut hjälpmedlet och antecknar i din journal vilket hjälpmedel som har valts. Förskrivaren ska också informera dig om hur hjälpmedlet ska användas.

Share this post