Rekommendationer

Vad innebar Salamancadeklarationen Vad kan man ha den till ge exempel?

Vad innebär Salamancadeklarationen Vad kan man ha den till ge exempel?

Salamancadeklarationen antogs den 10 juni 1994 i Salamanca i Spanien. 300 deltagare som representerade 92 regeringar och 25 internationella organisationer deltog. Man träffades för att skapa en överenskommelse om att elever i behov av särskilt stöd skulle få en utbildning tillsammans med andra barn i sin egen miljö.

Hur refererar man till Unesco?

I referenslistan: Svenska unescorådet (2006). Salamancadeklarationen och Salamanca +10. [Stockholm]: Svenska Unescorådet.

Vad står i Salamancadeklarationen?

I Salamancadeklarationen (2001) går man längre än att tala om en gemensam och sammanhållen skola för alla barn. Här är principen för den integrerade skolan att alla barn ska undervisas till- sammans, närhelst det är möjligt oberoende av eventuella svårigheter eller inbördes skillnader (s 16).

Vilka stödinsatser gör man i förskolan för det enskilda barnet?

Verksamheten ska främja leken, kreati- viteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter( Läroplan för förskolan). Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och växande.

Hur får man hemmasittare till skolan?

Så kan skolan göra för att stödja elever som riskerar långvarig frånvaro, enligt Peter Friberg och Robert Palmér på Magelugnen.

  • Tydlighet. Ha enkla, tydliga mål och inramningar vad gäller tid, uppgift och omfattning.
  • Sänk inte kraven.
  • Belöna mer.
  • Rutiner för frånvaro.
  • Döm inte.
  • Tidiga insatser.
  • Samsyn.
  • Kartläggning.

Vem ansvarar för hemmasittare?

Det är den huvudman som är ansvarig för den utbildning som eleven är mottagen i som tar beslut om särskild undervisning i hemmet om en elev är hemma under en längre period. – Men man behöver vara mycket tydlig med under vilka omständigheter man använder sig av och sätter in den insatsen.

Är Salamancadeklarationen ett styrdokument?

Slee anser att Salamancadeklarationen är det enskilt viktigaste internationella dokumentet inom det specialpedagogiska området (Slee, 2014). Han menar att deklarationen har påverkat utformningen av styrdokument och lagstiftning i många länder för att underlätta inkludering (jmf. Rix, 2013b).

Hur skriver man referens till Salamancadeklarationen?

Salamancadeklarationen och Salamanca +10. Stockholm: Svenska Unescorådet, 2006. Svenska Unescorådets skriftserie 2/2006. Antal sidor: 62.

Vad kan barnskötaren göra för att få det speciella barnet delaktig i gruppen?

Enligt Johansson och Pramling Samuelsson (2003) är pedagogens förmåga att ta barns perspektiv avgörande för barnens delaktighet. Jag tolkar det som att vi genom att lyssna på barnen kan vi få en ökad kunskap om hur vi kan göra dem mer delaktiga och Page 11 5 lyssnandet skapar möjligheter för barnen att säga sin åsikt.

Vad är extra anpassningar i förskolan?

I förskolan handlar det om att ha en verksamhet med hög kvalitet så att alla barn utvecklas. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få det, utformat med hänsyn till sina behov och förutsättningar, så att de utvecklas så långt som möjligt.

Vad ska man göra med hemmasittare?

Arbetet med hemmasittare måste permanentas och införlivas i den dagliga verksamheten. Arbeta där problemen finns, ofta i hemmet och i skolan. En elev som varit isolerad i hemmet kommer troligtvis inte på bokade möten utanför hemmet. Anpassa och möt eleven där den befinner sig men med målet att lämna hemmet.

Share this post